La Universitat Jaume I va celebrar divendres passat el XXVIè aniversari de la seua creació amb un acte en què vam lliurar la Medalla d’Or a la Generalitat Valenciana, en la persona del seu president, Ximo Puig, com a expressió màxima de l’autogovern dels valencians i de la res pública al nostre territori, símbol de tot el poble davant el qual, com a institució pública universitària, estem obligats a respondre i al servei del qual treballem cada dia. Perquè la Universitat Jaume I és essencialment un servei públic de formació superior universitària i investigació, i també d’extensió i difusió de la cultura i del coneixement. I com a tal, hem renovat el nostre compromís amb a la ciutadania: dels seus estudis, del seu Campus i del seu servei públic. Ha sigut aquest compromís el que ens ha dut a tindre, quasi consolidada, la realitat d’una Facultat de Ciències de la Salut que va ser reclamada ja fa més de set anys per la societat castellonenca i pels professionals i organismes sanitaris de les nostres comarques. Una facultat de la que en aquest curs 2016-2017 sortiran ja els primers graduats en medicina, i que aquest any tindrà acabats els tres mòduls que constitueixen la primera fase, i que vorà garantida la seua finalització amb la licitació, en el tercer trimestre d’aquest any, de la segona fase, que amb dos mòduls més completaran l’edifici d’aquesta nova facultat; quedant garantida així la finalització de la Facultat de Ciències de la Salut dintre d’aquesta dècada.

També la mateixa vocació de servei públic ha fet que l’oferta de places i d’estudis no haja minvat durant la crisi. Una oferta d’estudis oficials constituïda en l’actualitat per 31 graus, 46 màsters i 20 programes de doctorat que confiem augmentar, el proper curs, amb l’oferta d’un nou doble Grau d’Administració i direcció d’empreses (ADE) i Dret.

El nostre compromís s’estén també als títols propis; durant el curs 2016-2017 hem apostat per millorar el procés de gestió dels estudis propis de postgrau i consolidar la seua oferta, amb un total de 19 màsters propis i 25 cursos d’especialització. També apostem per oferir una formació vinculada a la gent major, entenent que l’aprenentatge no té, o no hauria de tindre, fronteres temporals ni socials, com ho demostrem el més d’un miler d’estudiants de la Universitat per a Majors tant al campus del Riu Sec com a les seus del nostre programa Campus Obert, on estem gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de Castelló, Morella, Vinaròs, Vistabella, Segorbe, Sagunt i Vila-real; i prompte serem a les poblacions d’Onda i Benicarló, amb noves Aules i Càtedres universitàries.

No podem avançar cap a un model productiu i, en general, cap a una societat basada en el coneixement, ni formar als professionals i ciutadans del futur, sense la recerca. Eixe és el motiu que ens ha dut a impulsar i mantenir el nostre Pla de Promoció de la Investigació. Un pla que ha suposat un esforç d’inversió amb fons propis de més de 40M€ al llarg d’aquesta dècada, i que ens ha permès millorar la qualitat de la nostra investigació: d’acord amb l’informe de la Fundació CyD (2015), que analitza la investigació de les universitats espanyoles agregada en els darrers cinc anys (2009-2013), l’UJI en l’àmbit de la Química, es posiciona com la primera universitat pel que fa al percentatge d’excel·lència amb lideratge en les seues publicacions, la setena en l’àmbit de les Ciències socials, i a nivell global -tots els àmbits- ocupem la tercera posició.

Aquest servei públic també es manifesta en el compromís de traslladar el coneixement a la societat, i en particular al nostre sector productiu i empresarial, com ho demostren els prop de 200 contractes d’I+D+i i les més de 650 assistències tècniques del 2016 amb empreses i indústries, i que suposaren 3.4M€ en ingressos.

Hem integrat el nostre Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de l’UJI, que acull a 22 empreses ubicades físicament en el Campus de Riu Sec, a la nostra Fundació General; i hem acollit la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, la fundació d’aquestes característiques que més patrons té a Espanya, amb tot el seu magnífic llegat, com a mitjà propi.

Com a institució pública som conscients del compromís que tenim amb el poble valencià per conrear la llengua i cultura, per difondre l’ús del valencià; però també per difondre entre l’estudiantat el coneixement de l’anglès com a «lingua franca».

El nostre compromís de servei públic amb la societat inclou donar resposta de la nostra activitat, i per això estem compromesos amb la transparència i amb la responsabilitat social universitària. Per això ens posicionarem sempre contra el tancament de les fronteres, contra tot pensament involucionista com, per exemple, el que s’estén per Estats Units amb la nova política presidencial, o el que ha conduit al Brexit en Gran Bretanya.

La celebració del 26è aniversari va concloure amb la inauguració de Menador espai cultural, un nou edifici al centre de Castelló recuperat per a la ciutadania gràcies a la cessió per part del Ministeri d’Economia i Hisenda i el treball conjunt que hem dut a terme l’Ajuntament de Castelló i la Universitat per tal de servir millor a totes i tots els castellonencs. Es tracta de l’antiga delegació d’Hisenda, que hem reconvertit en un gran contenidor cultural des del que volem apropar la nostra universitat a la societat i continuar amb il·lusió renovada amb la nostra tasca de servei públic.

*Rector de la Universitat Jaume I