La Universitat Jaume I va inaugurar divendres el que serà el nostre curs 25è i ho vam fer en un acte molt especial, d’apertura oficial de l’any acadèmic universitari valencià, amb la participació de tots els rectors valencians i del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig. Encetàrem així un nou temps obert a les oportunitats i a l’aprenentatge, uns mesos en que haurem d’afrontar els reptes de pujar nous cims i enlairar el nostres joves cap a noves illes de coneixement, tant atractius i prometedors com el Penyagolosa i les Columbretes que ha recreat l’artista Amat Bellés al nostre cartell d’inici de curs.

En aquest curs 2016-2017 es graduarà la primera promoció de Medicina de la Universitat Jaume I, un fet simbòlic que posarà de manifest la consolidació dels estudis de Ciències de la Salut a la nostra universitat; un àmbit que volem ampliar amb nous títols en l’àrea de la Salut i l’Esport, uns estudis que la societat ja ens està demandant. A més a més, a finals d’aquest curs tenim previst la finalització de la primera fase de la Facultat de Ciències de la Salut i la licitació de la segona fase per concloure definitivament la seua construcció.

També tenim per davant el repte d’inaugurar, amb l’Ajuntament de Castelló, l’edifici de l’antiga delegació d’Hisenda a la capital de La Plana, un contenidor multifuncional que haurà de transformar de nou la vida cultural de Castelló ajudant-nos a projectar-nos encara més en la societat, ampliant la nostra oferta cultural, però també formativa, sobretot en llengües i noves tecnologies.

I, també hem de fer front a millores en la connexió i accés al nostre campus. Necessitem que les administracions col·laboren amb nosaltres per millorar la connectivitat del nostre campus: que l’Ajuntament i la Generalitat completen les rondes de circumval·lació i aproven un nou accés al campus del Riu Sec des del sud-oest. També necessitem que el Tram avance per a ser realment un transport metropolità, que ens connecte amb la resta de municipis de La Plana i, sobretot, necessitem que es resolguen les comunicacions ferroviàries. No podem quedar-nos aïllats amb unes connexions dolentes de les rodalies cap al sud i una mancança de servei cap al nord.

En aquest curs desenvoluparem tot un conjunt de plans i projectes que tenen com a objectiu millorar el posicionament de la nostra Universitat en els rànquing i classificacions, i fer de la nostra institució una universitat de prestigi en tots els seus àmbits d’actuació. Així, anem a desplegar el nostre Pla Estratègic 2018, que permetrà guiar la institució per a millorar el seu posicionament nacional i internacional. A més a més, treballarem per dur a terme les accions previstes en el nostre Pla de Multilingüisme, que pretén fer de l’UJI un campus multilingüe real, impulsant l’ús de l’anglès i del valencià, i desenvoluparem també el II Pla d’Igualtat, que té com a objectiu avançar en ser encara més una universitat equitativa, i també el Pla de Responsabilitat Social Universitària, que té com a finalitat establir un diàleg sincer amb tots els nostres públics i respondre i donar raó de la nostra acció en tots els àmbits.

Juntament a aquests cims i illes que estan per conquerir com a universitat, reclamem junt amb la resta de les universitats valencianes, les condicions per poder servir millor a la nostra societat i avançar cap a un model de societat més justa, solidària i de progrés basada en el coneixement. Per fer açò, necessitem revertir l’actual situació d’insuficient inversió destinada a la investigació, a la transferència i a la innovació. Espanya destina ara només un 1.2% del PIB a investigació, front al 2% que destina la UE28, o percentatges superiors que destinen països més avançats, com França (2,2%), Alemanya (2,8%) o Finlàndia (4%), per exemple. També necessitem de manera urgent un bon marc de finançament, que done estabilitat al sistema universitari i que permeta que les universitats pogam dotar els nostres grups de recerca. Les universitats públiques valencianes venim arrossegant des de 2013 una retallada de més de 105 milions d’euros a l’any, el que ens ha situat en un nivell finançament semblant al de 2006: Pel que podríem afermar que quasi hem perdut una dècada! Si realment volem unes universitats públiques valencianes que estiguen a l’altura dels temps, i que puguen donar resposta als reptes que es plantegen a la comunitat valenciana, cal que els aportem més recursos i cal dotar-les d’un marc legislatiu que els done més autonomia, com la millor garantia per a aconseguir un creixement sostingut a llarg termini de l’economia i un major benestar per al conjunt dels ciutadans.

No obstant, som conscients de les dificultats econòmiques i financeres per les que travessa la Comunitat Valenciana, i des de les universitats públiques valencianes sempre hem reivindicat un finançament més just per al nostre territori. Continuarem donant suport a les polítiques, que emanades del Govern de la Generalitat, s’adrecen a una defensa d’allò públic i, en particular, en aquelles qüestions que, en relació a la distribució de beques i ajudes, o regulació de les pràctiques al col·legis i hospitals públics, tinguen com a finalitat preservar la qualitat del sistema públic universitari.

Com ens va mostrar tant encertadament el nostre catedràtic d’Història Antiga, Juan José Ferrer, en la seua brillant lliçó inaugural, el creixement i la distribució de la riquesa, és a dir, la justícia, no sempre han anat de la mà, i és obligació de les universitats, especialment de les públiques, intentar garantir una societat més justa i equitativa, un objectiu per al qual és fonamental promoure el talent i donar-li les oportunitats necessàries per al seu desenvolupament. I amb eixe horitzó per conquerir treballarem cada dia els membres de la comunitat universitària de la Jaume I al llarg d’aquest curs que ara iniciem.

*Rector de la Universitat Jaume I