El transport públic és un dret fonamental dels ciutadans de qualsevol país. El transport públic de qualitat és també sinònim de sostenibilitat, de progrés i de bona gestió política. Malauradament, la gestió política no s’ha caracteritzat en els últims anys per ser bona. Ni tan sols decent si parlem de manteniment dels serveis públics.

Aturades eternes, viatges de quatre hores en un trajecte de no més de 70 quilòmetres, horaris canviants i estacions infrautilitzades, com la d’Almassora. Aquestes són les conseqüències que milers de valencians han de patir cada dia “gràcies” a les decisions preses des d’un despatx del Ministeri de Foment, amb una filera de cotxes oficials aparcats a la porta.

Les decisions que afecten un poble o una part important d’un país s’han de consensuar amb els governs local o provincial, els més propers als veïns i a la realitat que viuen. L’autogestió del servei de rodalia és una exigència necessària per a respondre als problemes diaris de milers de víctimes de la seua ineficiència.

Els usuaris, el treballadors de Renfe i els valencians en general n’estan farts. De pagar per tot i no poder aprofitar res, d’haver de buscar les seues pròpies solucions per desplaçar-se i del fet que els nostres pobles semblen més allunyats de València que qualsevol municipi de Conca. És hora que tinguem, d’una vegada per totes, un tren de rodalia digne que ens ajuden a comunicar-nos i a sentir-nos com a part d’un sol poble. H

*Alcaldessa d’Almassora