L’altre dia es feia referència, en to irònic, a la mítica cançó de Gabinete Caligari Camino Soria per fer conya amb l’ex-ministre i exfutur alt càrrec del Banc Mundial José Manuel Soria. El nostre “camino Soria” ha sigut, a Betxí, prendre el seu model de pressupost infantil que des de fa anys gestionen des de l’ajuntament.

Així, al maig, centenars de xiquets i xiquetes de 6 a 12 anys van participar en una experiència pionera al nostre poble: vam engegar el primer Pressupost Infantil Municipal de Betxí. La iniciativa va suposar, sense cap dubte, un èxit de participació. I també, he de dir-ho, un gran comboi per als més menuts.

En este projecte, a més dels estudiants, els mestres també van tindre un paper fonamental en l’organització. Durant dies, ells són els que van muntar diverses sessions a les aules per tal de recollir de primera mà les eleccions de cada un dels alumnes. La culminació a tot este procés es va produir el 10 de maig quan, amb els representants de cada curs, vam dur endavant un ple infantil. Hui, transcorreguts uns mesos des d’aquell dia, la decisió que reflecteix l’acta és ja una realitat: els mòduls infantils que es van triar ja estan instal·lats.

Crec que esta ha sigut clarament una experiència altament gratificant i enriquidora. Fer partícip a la gent del món públic, del funcionament del teu poble és, essencialment, el que s’hauria de fer. Sempre. I encara més si es fa des del principi, des de les primeres edats. Nosaltres, ho hem fet. I l’any que ve repetirem. H

*Alcalde de Betxí