La ciutat de Vila-real no es podria entendre sense les associacions, institucions i col·lectius que la conformen. Entre elles, destaca de manera especial la Comunitat de Regants. El Sindicat de Regs no és una institució més de Vila-real, és Vila-real. Enguany, celebrem el 150é aniversari de la seua fundació; efemèride que hem presentat aquesta setmana en el marc incomparable de la Casa de l’Assut, un espai singular que simbolitza el naixement de tot: agafar l’aigua del riu Millars i aprofitar-la, de manera sostenible, per al progrés.

El Millars, el nostre riu, és font de vida i origen dels primers assentaments que van donar lloc a la fundació de Vila-real. Per tal de poder aprofitar les aigües i garantir el cabal, l’ésser humà ha construït al llarg de la història preses i infraestructures hidràuliques que han permés parar l’aigua i aprofitar-la de manera eficient. L’assut és el cor que batega i bombeja l’aigua que rega la terra i possibilità la transformació del paisatge de Vila-real, el pas del secà al regadiu, plantar els primers tarongers fa quasi dos segles i, a partir d’ací, generar una rendibilitat econòmica i una riquesa per a utilitzar-la en l’impuls d’altres sectors econòmics.

Ara que parlem molt de sostenibilitat, hem de mirar als nostres regants, perquè ells han tingut sempre en compte aquest valor a l’hora d’administrar l’aigua, un recurs limitat i apreciat. També la mediació, de la que Vila-real és referent, és part de la idiosincràsia del Sindicat de Regs. Aquesta institució ha sabut dotar-se al llarg dels anys de normes i costums que han atorgat seguretat jurídica a l’hora d’administrar aquest recurs escàs que és l’aigua.

Tampoc podem oblidar tot el que el Sindicat de Regs ha aportat a la cultura de Vila-real. Una institució sempre lligada a la ciutat, que s’ha implicat en totes les activitats de caire cultural i social, amb un saló social espectacular de 1886 que és una vertadera joia i que, entre tots, hem de treballar per a la restauració que mereix. Tot açò és el que ens ha portat, igual que hem fet amb la Fundació Caixa Rural, la Cooperativa o la Joventut Antoniana, a signar un conveni específic per ajudar a posar en valor aquesta història; per a què qüestions que són fonamentals per al progrés i el futur d’una ciutat com Vila-real no caiguen en l’oblit. El Sindicat de Regs ha vist passar gelades, guerres, ruïna... En moments molt difícils per a la nostra citricultura, és bo que recordem, amb l’exemple de la Comunitat de Regants, que sempre hem sabut eixir amb força de les adversitats i que també ara ho tornarem a fer.

El Sindicat de Regs s’ha sabut adaptar amb innovació als canvis que s’han anat produint i hui, 150 anys després del seu naixement, amb més de 5.000 comuners, segueix oferint un projecte de futur, cuidant d’un bé tan important i escàs com l’aigua i d’una infraestructura, la séquia, per a la qual tenim el ferm compromís de treballar en una solució conjunta. Moltes felicitats i per molts anys més!

*Alcalde de Vila-real