Des del 18 fins al 23 de gener totes les esglésies i comunitats cristianes ens unim en la pregària, i li demanem al Senyor que ens il•lumine per trobar els camins que ens permeten aconseguir una unitat plena i visible entre tots els cristians, i així l’Església arribe a ser, enmig d’aquesta humanitat dividida, món reconciliat i signe del Regne de Déu.

Gràcies a Déu, cada vegada els signes de comunió i de caritat fraterna entre les esglésies són més freqüents i més visibles per al nostre món. La nostra diòcesi, per posar un exemple concret, ha posat a disposició de l’Església Ortodoxa Romanesa tres llocs on poden celebrar la litúrgia i atendre espiritual i pastoralment als seus fidels, així com altres tres per a l’Església Anglicana d’Anglaterra. Tenint en compte el reduït nombre de fidels d’aquestes esglésies, la nostra diòcesi és generosa amb ells, perquè d’aquesta manera s’eviten desplaçaments llargs i es facilita l’atenció pastoral als seus fidels. Aquests gestos manifesten un sentiment de fraternitat cada vegada més clar i són expressió d’un reconeixement mutu de què en totes les esglésies actua l’Esperit vessant la seua gràcia i els seus dons de salvació. Al llarg d’aquesta setmana de pregària, els cristians de les distintes confessions que ens reunim en oració, escoltarem i meditarem junts un text de la Primera Carta de Sant Pere: “Però vosaltres sou un llinatge escollit, casa reial, comunitat sacerdotal, nació santa, poble que Déu s’ha reservat, perquè proclameu les gestes d’aquell qui us ha cridat de les tenebres a la seua llum admirable”.

Aquesta carta és una espècie de catequesi dirigida als creients per recordar-los la grandesa dels dons que han rebut en el baptisme i instruir-los en les exigències que es deriven del fet d’haver cregut en Crist, d’haver sigut regenerats pel baptisme i haver entrat a formar part del poble de Déu. Que no defallim en la pregària. H

*Bisbe de Tortosa