La indústria del taulell és una de les nostres senyes d’identitat internacional. La Comunitat Valenciana i localitats com Almassora apareixen als mapes del despatxos de tot el món gràcies al saber fer dels professionals del sector. Però fa molts anys també que la indústria ceràmica, de la qual tants veïns depenen, pateix les amenaces d’altres sistemes productius més rendibles a costa de ser més inhumans.

La resposta del conjunt de les administracions públiques front a un repte d’aquestes dimensions ha de ser contundent i apostar per la protecció del sector, amb tot el que aquest representa per a la nostra terra.

Les mesures legislatives per evitar la competència deslleial han d’anar acompanyades d’inversions per afavorir la investigació, per introduir l’ús de fonts d’energia sostenible i per garantir infraestructures que ens permeten seguir sent capdavanters, como ho és el corredor mediterrani. El futur del taulell passa pels joves i per establir una col•laboració constant entre la indústria i les universitats.

La imatge de la Comunitat Valenciana s’està veient inevitablement lligada a escàndols de corrupció que els valencians no només paguem amb diners, també amb una forta pèrdua de credibilitat. Industries tan arrelades i tan nostres com la del taulell representen una oportunitat per demostrar al món que som capaços de reinventar-nos, d’adaptar-nos als nous temps i de seguir sent el que mai hem deixat de ser, els millors. H

*Alcaldessa d’Almassora