El canvi de la realitat econòmica és una preocupació creixent en l’actualitat, tant en la societat com per part de les institucions i del món acadèmic. Una inquietud que sorgeix arran dels problemes que presenta el model actual, que ens interpel·len a tots. Precisament, aquesta inquietud és la raó de ser de la nova càtedra que s’ha activat recentment a la Universitat Jaume I de Castelló. El passat dimecres 19 de desembre es va presentar a la Universitat Jaume I aquesta Càtedra de Transformació del Model Econòmic, com a resultat de la col·laboració entre la Universitat Jaume I (UJI) i la Generalitat valenciana, i en concret la Direcció General de Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni.

Per comprendre millor el significat d’aquesta iniciativa, cal recordar que ja l’any 2016 el govern de la Generalitat (mitjançant les dos conselleries amb competències en l’àmbit econòmic) va elaborar el Document de Bases i Elements Orientadors per a la Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana (també conegut com a Document d’Elx). En les seues pàgines es van formular una sèrie de línies estratègiques, i d’altra banda es va dissenyar un conjunt d’accions i activitats per a la seua implementació, entre les quals hi havia la creació d’una sèrie de càtedres en col·laboració amb les universitats públiques valencianes.

A la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de l’UJI li correspon un paper concret assignat per la línia estratègica 10 del document d’Elx, que fa referència a l’equilibri mediambiental i territorial, en concret, a l’àmbit de la transformació del model energètic. L’assignació d’aquesta línia es justifica indubtablement pel pes específic que l’àmbit energètic té a Castelló, on destaca lògicament la gran incidència que té el clúster ceràmic.

L’ÀMBIT QUE DELIMITA les actuacions de la càtedra s’ha estructurat a partir de sis aspectes o apartats que tenen una correspondència amb el document del pla estratègic de la indústria valenciana (PEIV): (1) provisió d’energia per a la indústria; (2) l’estalvi i l’eficiència energètica; (3) utilització d’energies netes; (4) noves oportunitats de negoci; (5) agilització dels tràmits i procediments administratius; (6) accions transversals i específiques per als diversos sectors i àmbits socioeconòmics. Per tant l’àmbit de la càtedra abasta de forma global els elements clau del sector energètic i de la seua transformació.

Pel que fa a les tasques encomandes a la càtedra, aquestes són diverses i inclouen tant l’estudi com l’elaboració de propostes, divulgació i realització d’activitats (tant pròpies com d’altres institucions) que contribueixen a la transformació del model energètic.

Es tracta no sols de generar i difondre contingut propi de la càtedra, sinó també d’incentivar, promoure i difondre contingut i activitats de les institucions relacionades amb aquesta problemàtica.

Per tal de portar a terme aquestes tasques la càtedra conta amb un equip pel que m’enorgulleix coordinar, compost pels professors del mateix departament Luis Martínez Cháfer i David Valiente Bordanova, tots ells membres del grup de recerca AERT (Aliances Estratègiques, Xarxes i Territori) i per Cristina Aliaga Alarcón, membre del personal d’administració i serveis de la Universitat Jaume I.

Tot i que s’acaba de presentar, la càtedra ja porta treballant uns mesos a partir d’un pla de treball consensuat amb la Direcció General (comissió mixta), amb la intenció de renovació de l’acord de col·laboració i per tant de continuïtat dels seus treballs. Fins ara s’ha fet una revisió de la documentació de diverses fonts referides al tema, així com s’ha dut a terme ja una sèrie de entrevistes i encontres amb institucions i experts que ens podien ajudar a comprendre millor els punts clau del tema. També hem participat en diversos actes, seminaris i jornades dedicades a temes relacionats.

D’altra banda i entenent que una funció clau de la càtedra és la divulgativa, hem treballat amb un estratègia de comunicació, no sols per al material propi de la càtedra sinó també d’altres actors relacionats en el tema, per tal d’assegurar una presència de contingut en els mitjans i les xarxes socials a partir de la pàgina web: www.catedramodeleconomic.uji.es.

En definitiva, la Càtedra per a la Transformació del Model Econòmic és un instrument més que s’obri i s’ofereix a totes aquelles institucions i iniciatives que puguen aportar valor en la línia de la transformació del model energètic, per tal de contribuir a la sostenibilitat social i econòmica del nostre entorn. Perquè tal i com va dir la rectora Eva Alcón a l’acte de presentació, «el futur mai no està escrit, l’escrivim nosaltres amb les nostres decisions». Com més visions sumem en aquest camí, com més veus siguem capaços d’incorporar a les reflexions de la Càtedra, més valor afegit tindran els resultats d’aquesta feina i amb més convicció podrem traslladar a la societat idees amb capacitat de dinamitzar el canvi que necessitem per fer possible un futur compartit sostenible a tots els nivells i basat en el coneixement i la innovació.

*Director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de l’UJI i catedràtic del Departament d’Administració d’Empreses i Marketing