Fa 55 anys el beat Pau VI va determinar que el quart diumenge de pasqua, en el qual escoltem les paraules en les que Jesús es presenta ell mateix com el Bon Pastor, se celebre en tota l’Església la Jornada mundial d’oració per les vocacions. El tema triat pel papa Francesc per a enguany, que està en sintonia amb el que es debatrà en la pròxima assemblea del Sínode dels bisbes, ens situa davant del que és essencial en tot procés vocacional, intentar descobrir la missió que Déu ha determinat per a cadascú i posar-se al seu servei.

El camí vocacional comença quan algú es posa a l’escolta de la Paraula de Déu en un clima d’oració. Els joves d’avui viuen en un món en el qual constantment estan rebent missatges; en una societat sorollosa en la qual l’abundància d’informació inunda les seues vides. Davant tantes paraules pot ocórrer que no es distingeixi entre el que és important i el que és secundari, ni entre aquelles coses que són positives o destructives per a la persona. Els cristians creiem que la paraula de l’Evangeli és la que més necessita el nostre món i, malauradament, a la que menys atenció se li presta. Un dels reptes que tenim és ajudar als joves a obrir el seu cor a la Paraula del Senyor. Aquesta actitud orant els permetrà escoltar-lo també en els esdeveniments de la vida i saber llegir-los amb ulls de fe.

Si un jove viu en aquesta actitud d’atenció a les coses de Déu, d’una manera natural es preguntarà per la voluntat de Déu sobre ell. És llavors quan comença el procés de discerniment de la pròpia vocació, per intuir cap a on i què és el que el Senyor li demana per a ser continuador de la seua missió. El discerniment ha de portar a una decisió. El Papa conclou recordant que el Senyor segueix cridant avui perquè el seguisquen, i convida als joves a escoltar la seua veu amb cor obert i a ser generosos en la resposta a aquesta crida.

*Bisbe de Tortosa