La millora en les condicions de treball ha estat i és una reivindicació sindical permanent junt amb l’exigència del compliment de la normativa vigent. Des del Reglament General de Seguretat i Higiene en el Treball de 1940 fins l’actual Llei de Prevenció de Riscos Laborals de 1995, de la que enguany celebrem el 20è aniversari de la seua entrada en vigor, o la Directiva marc europea, s’ha evolucionat passant d’un enfocament de reparació del dany a un preventiu.

No obstant això, no només no s’ha aconseguit eliminar els accidents ni les malalties professionals sinó que les dades es disparen. Des de 2013 ha hagut un augment constant del número total d’accidents i també dels mortals. Per a CCOO PV hi ha múltiples causes per a aquest augment, com ara la successió de normes que han endurit les condicions de treball, com la reforma laboral la qual ha contribuït a augmentar la precarietat, l’anomenada Llei de Mútues que suposa una nova retallada dels drets dels treballadors i que envaeix competències del servei públic de salut.

A més, cal fer esment en l’ocultació que s’està fent de la sinistralitat. En els últims anys estem observant com davant un accident o dany produït en lloc i temps de treball algunes mútues el resolen amb un “descans preventiu”, fins i tot de 7 dies, però sense donar-li la qualificació d’accident de treball. Les empreses no en fan l’oportuna declaració, resultant així un accident inexistent i per tant sense investigar les causes i deixant d’aplicar les mesures per a evitar que es torne a produir.

El mateix passa amb les malalties professionals. Malgrat que el sistema d’alerta al nostre territori ha fet que augmenten les declaracions, continua existint-ne un subregistre important. Com a mostra, les malalties professionals causades per agents cancerígens en 2015 amb només dos casos registrats en tot el País Valencià. Altra dada a considerar es que del total de les 406 malalties professionals declarades a Castelló, 152 ho foren sense baixa mèdica.

Aquesta situació exigeix canvis. Cal revertir la reforma del marc jurídic de les mútues i la dualització del sistema de salut, fent que l’INSS siga l’organisme que determine l’aplicació de l’acció protectora quan una persona s’accidente o contrague una malaltia com conseqüència del treball. Cal recuperar les inversions de les empreses en prevenció i un esforç des de l’administració per al control del compliment de la LPRLl.

Com cada 28 d’abril, Dia Internacional de la Salut i la Seguretat al Treball, fem un recordatori per totes les treballadores i treballadors que han mort o han perdut la salut mentre es guanyaven el pa i, com no pot ser d’altra manera, continuarem lluitant per a evitar açò i totes les injustícies i desigualtats que patim com a societat. H

*Secretaria de Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO-PV Comarques del Nord