Castelló ha presentat una campanya per a portar peix fresc del Grau, comprat a la Confraria de Pescadors Sant Pere del districte marítim, als menjadors escolars de quatre centres educatius, gràcies a l’acord de col·laboració entre Intur Restauració Col·lectiva i la Confraria. En concret, des de la passada setmana els col·legis La Marina i el Pinar, en el Grau, i el CEIP Censal i el CEIP Manel Garcia Grau, a Castelló, serviran en els seus menús aquest producte.

En una primera fase, un total de 700 escolars es beneficiaran d’aquesta iniciativa, que s’ampliarà en el futur. El tinent d’alcalde del Grau, Rafael Simó, va destacar que «la importància d’aquest projecte radica en que estem creant futurs consumidors de peix fresc, que sabran valorar la importància d’un producte de proximitat i de temporada». Per a l’engegada d’aquest projecte s’ha escollit espècies que tenen una elevada acceptació per part dels escolars, com l’aladroc, la sardina o el lluç. Les espècies que se serviran als centres s’ampliaran o modificaran en funció de la temporalitat.

experiència

Uns dies abans, quasi 200 estudiants de Primària del Grau van participar en una campanya pilot de promoció de Peix del Grau, amb la qual alumnat de 3r a 5é de Primària dels tres col·legis que es van adherir --El Pinar, Juan Sebastián Elcano i L’Illa-- no solament van conèixer els avantatges del peix local, sinó que també van visitar les instal·lacions portuàries.

La Regidoria de Consum, en col·laboració amb la Confraria de Pescadors, va organitzar xarrades per als xiquets dins de la pròpia llotja, en la qual pescadors experimentats van explicar les diferents formes de pesca, tipus d’embarcacions, les espècies de peixos més comuns i el funcionament de la subhasta de peix. Una vegada visitada la Llotja, van gaudir d’un esmorzar amb peix del Grau. Després van visitar el Museu de la Mar i se’ls va lliurar un receptari de cuina marinera amb plats senzills.