El Pintaescola que va llançar l’Ajuntament de Castelló en 2016 amb la participació de les comunitats educatives continua, i este curs més de 33 escoles hi participaran. Enguany s’ha incorporat una idea revolucionària, el Dotze artistes, dotze escoles, per al que es compta amb la gent del Miau Fanzara i amb la Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de Castelló.

Durant tres setmanes, 12 escoles de la ciutat gaudiran d’artistes internacionals que aproparan l’art urbà als més menuts i menudes amb l’objectiu d’embellir els murs dels seus col·legis, generar nous públics i professionalitzar l’activitat artística.

La Regidoria d’Educació, que dirigeix Enric Porcar, junt amb la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, van presentar al CEIP Estepar el Pintaescola 2017.

L’edició d’aquest any, que va començar la setmana passada també als col·legis Exèrcit, Juan G. Ripollés i Gregal, ofereix quatre artistes internacionals diferents en quatre col·legis distints de la ciutat cada setmana, durant tres setmanes. La resta de les escoles participants són La Marina, El Pinar, Fadrell, Isidoro Andrés, Jaume I, Castàlia, Bisbe Climent i Enric Soler i Godes.

Porcar va explicar que el Pintaescola té la seua part ordinària «en la qual hi han 32 escoles apuntades i consisteix al fet que l’escola presenta un projecte i l’Ajuntament facilita les pintures perquè la comunitat educativa decidisca on i què pintar sempre des d’una visió lúdica, atractiva i divertida».

NOVETAT

Per altra banda, Porcar també va destacar la novetat d’enguany en la que «Dotze artistes, dotze escoles consisteix en portar artistes internacionals a les escoles per a conviure una setmana amb els alumnes». «També pretén portar l’art urbà dins de l’escola perquè els xiquets i xiquetes puguen fer tallers i treballar amb els artistes, així com transformar la imatge del barri», va afegir.

Per altra banda, Ruiz va expressar que «la cultura és l’única eina capaç de transformar una societat perquè siga més democràtica i justa, i des de la Regidoria de Cultura tenim clar que la cultura ha de formar part de la vida dels més xicotets, perquè al cap i a la fi no són sols el nostre present, sinó també el futur».

Els objectius d’aquest projecte són, entre altres, apropar a l’alumnat dels col·legis de Castelló la pintura mural en directe en les seues principals tècniques i estils actuals, fer a l’alumnat partícip del procés creatiu i de les experiències estètiques i reflexives sobre l’art, oferir un art urbà de primera qualitat al públic de Castelló, embellir els murs dels seus col·legis i professionalitzar l’activitat artística.

UN MURAL A CÀMERA RÀPIDA

Al vídeo, realitzat per Pau Monfort, es pot veure com es pinta el mural a càmera ràpida. El grafiti és obra de l'artista Taquen i es va realitzar al CEIP Estepar.