El Vicerectorat d’Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I (UJI) ha incrementat aquest any les seues infraestructures al campus de Castelló de la Plana, per avançar en la recerca d’excel·lència en quatre àmbits prioritaris: la salut, en col·laboració amb els centres hospitalaris, la robòtica submarina, el canvi climàtic i els nous materials avançats amb aplicació en diverses tecnologies com ara l’eficiència energètica.

Una de les fites en investigació d’enguany ha estat la promoció d’un pol de recerca en salut pública a Castelló promogut des de l’UJI i en col·laboració tant amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana com amb els hospitals de referència de la ciutat. Així, la iniciativa EUnode-Health de l’UJI va convergir amb el programa UJISABIO, impulsat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i la Universitat Jaume I.

Aquestes ajudes, amb un pressupost de 42.000 euros per a 2019, estaven dirigides al personal sanitari dels departaments de salut de Castelló, La Plana i Vinaròs i tenien la missió d’impulsar la investigació i innovació sanitàries. «Estem molt orgullosos de la resposta i la implicació de la comunitat investigadora i també dels hospitals perquè, en aquesta primera convocatòria, hem aconseguit posar en marxa deu projectes d’investigació, els resultats dels quals serviran per avançar en el coneixement i també per a millorar la salut de les persones», argumenta el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis.

Robòtica i renovables

Enguany també s’han començat a construir les instal·lacions aconseguides des de l’UJI per al període 2018-2010 en el programa de subvencions per a infraestructures i equipament d’Investigació, Desenvolupament i Innovació (I+D+i) de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Les subvencions estan cofinançades en un 50% per la Unió Europea a través del Programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

En aquesta convocatòria l’UJI va obtindre prop de dos milions d’euros en subvencions. «Aquest important pressupost, que també implica cofinançament de l’UJI, redundarà en la qualitat de la nostra recerca, ja que millora el Servei central d’Instrumentalització Científica i reforça altres laboratoris», en paraules de Lancis.

Els nous equips serviran per fomentar estudis sobre canvi climàtic en biologia de sistemes agraris, una línia liderada pel professor del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural Vicent Arbona. Aquesta instal·lació respon a la prioritat de l’UJI d’abordar la sostenibilitat, com mostra la declaració oficial d’emergència climatic i la constitució de l’Observatori de Canvi Climàtic de Castelló, amb el suport de l’empresa Fobesa, del Grupo Gimeno.

La construcció del primer Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Submarines (Cirtesu) de la Comunitat, amb la segona piscina més gran a nivell estatal per a aquest tipus de recerca, ja es troba en la seua fase final. Aquest centre ha estat promogut pel catedràtic de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial Pedro J. Sanz, director del IRS Lab. La instal·lació es correspon amb la voluntat de l’equip rectorat encapçalat per la catedràtica Eva Alcón d’implantar el Grau d’Intel·ligència Robòtica.

Per la seua banda, l’Institut d’Investigació en Materials Avançats (Inam), dirigit pel catedràtic Juan Bisquert, crearà amb aquest finançament FEDER unlaboratori amb un reactor fotoelectroquímic per a la generació de combustibles solars a gran escala. L’Inam, recentment, es va convertir en el primer centre de l’UJI reconegut com a Unitat Científica d’Innovació Empresarial per la l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).