Una investigació liderada pel catedràtic de Periodisme Andreu Casero Ripollés, del Departament de Ciències de la Comunicació de l’UJI, revela que la pandèmia provocada per covid-19 afavoreix la reconnexió de les audiències amb els mitjans de comunicació tradicionals, especialment la televisió. Les conclusions s’han publicat en accés obert a la revista El Profesional de la Información.

L’objectiu del degà de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l’UJI, ha estat analitzar la influència del coronavirus en el consum de notícies, la credibilitat atorgada als mitjans de comunicació i la seua capacitat per a detectar informacions falses. «Les notícies han esdevingut un recurs molt valuós per a la ciutadania; en conseqüència, analitzar les dinàmiques de consum informatiu resulta altament rellevant, tant per la seua capacitat de transformar el sistema mediàtic com per la seua incidència democràtica», argumenta Casero.

Els resultats han demostrat que, en situacions crítiques, les audiències situen la recerca d’informació i el seguiment de notícies com a activitat clau. Les xifres analitzades pel catedràtic de Periodisme de l’UJI mostren que la televisió va aconseguir els percentatges més elevats de consum freqüent de notícies, arribant-hi al 96%. L’augment del consum de mitjans de comunicació tradicionals i la valoració positiva de la cobertura periodística en termes de credibilitat impliquen, per Casero, «un reconeixement del periodisme com una instància essencial en les societats del segle XXI».

També la capacitat de la ciutadania per a detectar notícies que semblen inventades va créixer un 12% durant el brot. Andreu Casero explica que «això implica l’increment de la desinformació percebut per la societat coincidint amb el covid-19».