Pareix que siga ahir quan començàvem el 2017 anunciant el banc de llibres per als alumnes de Batxillerat, és a dir, activant una iniciativa històrica que complementava el #xarxallibres i que suposava una important ajuda per als estudiants betxinencs que estan a punt d’entrar a la universitat. Després, a l’estiu es va fer efectiu el primer Pressupost Juvenil amb l’ampliació de l’skate park, que majoritàriament havien triat els adolescents i que acompanyava el pressupost infantil que des de fa alguns anys ja s’implementa al nostre municipi. Es tracta d’uns projectes, en la pràctica, únics al nostre territori.

inversions

Inversions. Sense cap mena de dubte, l’any que tot just acabem ha sigut eminentment inversor, com ja es preveia. Fonamentalment perquè la bona gestió econòmica realitzada en els últims anys ha provocat la reducció del deute en més d’un 60% -cal recordar que en 2011 era de 4.186.000€ i actualment se situa en 1.620.000€-. Això ha permés que gràcies al superàvit acumulat en els últims exercicis econòmics -enguany ha sigut de 650.000€- s’haja pogut eliminar l’impost de plusvàlua per herència i destinar el balanç positiu a importants inversions per millorar el poble.

Entre d’altres, destaquen l’asfaltat del camí de Vila-real, la remodelació de la piscina municipal, l’execució de la primera fase del Puntarró, la construcció de nínxols al cementeri, la urbanització del carrer Caixa Rural, la remodelació de l’avinguda Joaquim Dualde, la construcció de vestidors masculins al poliesportiu o la millora de l’edifici Esther Franch per a oferir-lo a les associacions. Tot això de forma paral·lela a l’acabament de la II Fase de Restauració del Palau, amb un pressupost de 700.000€ que ha comptat amb una subvenció històrica de 600.000€ és a dir, del 85% del pressupost total.

Serveis Socials i Ocupació. Per al departament de Serveis Socials el 2017 ha significat un punt d’inflexió per dos motius. En primer lloc, perquè la Generalitat Valenciana, en la seua aposta ferma per ajudar als més necessitats, ens ha atorgat una important subvenció per multiplicar el personal i poder contractar un nou treballador social, una educadora i una administrativa. I en segon terme, perquè amb l’ampliació de l’àrea hem traslladat la seu al Centre de Dia, per poder centralitzar tots els serveis en un mateix lloc.

xifres d’ocupació

Dades en mà, en estos moments Betxí té les millors xifres d’ocupació dels últims anys. De fet, tenim la meitat d’aturats que en 2010 i un 16% menys que l’any passat. Este és un dels nostres principals cavalls de batalla perquè hem d’aconseguir reduir encara més el número de persones desocupades. Entre d’altres, a través de la Bossa de Foment de l’Ocupació Local però, sobretot, amb el diàleg i l’estratègia conjunta amb els nostres empresaris i emprenedors.

PROJEcTES

Projectes per al pròxim any. Per tot això, encarem el 2018 amb les millors perspectives possibles a nivell econòmic i social. Amb importants projectes com la construcció del pas elevat del Puntarró, que significarà el desviament del trànsit pesat per fora del municipi i, per tant, una fita històrica. Però sobretot amb la idea de continuar invertint en les persones, el nostre màxim valor i pel qual treballem dia a dia.

Elvira, la betxinenca més vella mai coneguda, amb vora 1.000 anys d’edat, apareixia al febrer entre els murs del Palau. Estic segur que si alçara el cap estaria orgullosa de Betxí i de la nostra gent. Per ella, per la nostra història i les nostres arrels, per la gent del present i per la gent que vindrà, val la pena continuar esforçant-nos per millorar el nostre estimat poble.

A tots i a totes vos desitge un bon any 2018.