Docents, alumnat i famílies són tres dels actors més importants d’un centre educatiu. Un col·legi actiu obre les seues portes amb esdeveniments diferents que involucren estudiants i famílies aconseguint, per exemple, que un Festival de Nadal no només als xiquets i xiquetes, sinó a tots els que s’animen a creuar la porta de l’escola. En una ciutat, la tasca del centre de vegades s’estén als barris on s’insereixen i hi ha col·legis que s’involucren en tot tipus d’activitats però si hi ha un lloc on les escoles són actor fonamental de les seues comunitats és el món rural.

Amb una població menor als 700 habitants, l’escola de Claudiel s’ha convertit en un dels agents més importants del municipi: «crec que l’educació va més enllà del que s’aprén als centres», apunta Celia Juesas, presidenta de l’AMPA de l’Aulari de Claudiel, «si hi ha moltes entitats involucrades, l’educació serà més integral i hi haurà una visió més ampla del món». Per aquest motiu, organitzen tota classe d’iniciatives que fins i tot rememoren temps passats.

Feia més de 30 anys que no s’escoltaven els cants de les albades pels carrers de Claudiel, una tradició on els xics joves recorrien el poble des del 25 de novembre fins a la nit de Nadal cantant a les xiques. Aquest any, les notes musicals han tornat a omplir el municipi gràcies als escolars que van participar en una activitat on van involucrar a tota la població mesos abans. El col·legi va convidar a les famílies i la gent major del poble i junts van recuperar la lletra d’aquests càntics populars sota el projecte Claudiel, la música que somos.

omplir de color i festa // La nit del 31 d’octubre els monstres de Halloween van passejar per Sant Rafael i van replegar dolços de fins i tot 15 llocs del poble. Xiquets i xiquetes també van omplir de color i festa els carrers durant el carnestoltes i van participar activament a la Fira de la Tardor, a les celebracions del patró i a Santa Catalina. Enguany no podran celebrar la seua festa grossa de final de curs, que compta amb actuacions de tot tipus i un sopar on està convidat tot el poble, però han fet de la creativitat el seu recurs principal i crearan un vídeo conjunt des de casa perquè creuen la importància «d’organitzar activitats en els llocs on la població és baixa», destaca la presidenta de l’AMPA, Elisabeth Itarte.

A causa de la crisi sanitària molts municipis s’han quedat sense les seues festes d’estiu. Un esdeveniment que motivava a les persones del poble i fomentava la participació d’aquelles que viuen en altres llocs. Aquest és el cas de Cervera del Maestre. L’AMPA de l’aulari no ha volgut deixar passar l’oportunitat d’ajuntar-se amb altres associacions del poble per idear activitats que respecten les mesures sanitàries i que dinamitzen el poble durant aquests dies. Una tasca que des de les famílies consideren fonamental. «Les activitats de l’AMPA en una ciutat són normalment adreçades al col·legi, en canvi ací intentem que tot el poble estiga informat i l’involucrem», apunta Maria José. Eslida també treballa en aquesta línia. Les famílies de l’escola Francisco Mondragón participen i col·laboren amb l’Ajuntament per «organitzar activitats i crear així un ambient d’unió», ressalta la presidenta de l’AMPA, Arancha García.

En un entorn amb mancances de serveis, la unió i la cooperació dels seus habitants és, moltes vegades, una de les eines principals per fer front a les dificultats de les escoles rurals. De fet, en alguns casos no tenen extraescolars perquè és difícil gestionar els desplaçaments ni servei de menjador. Per aquest motiu, les escoles reivindiquen el seu paper i intenten suplir aquesta mancança amb altres iniciatives: «tenim poques opcions perquè som una Espanya buida de serveis», subratlla Beatriz Vizcaino, presidenta de l’AMPA de l’Aulari de Montán, per això estar actius «és una forma de créixer i fer coses grans a pesar de ser xicotets».

*Fampa Castelló