Vila-real rep l’any que comença, l’any 2020, amb les il·lusions renovades. Hem deixat arrere un any particularment complicat, degut fonamentalment a dos qüestions: l’enorme inestabilitat política, fruit de la manca d’un Govern a l’Estat i la celebració continuada d’eleccions, que paralitza i obstaculitza la gestió municipal; i les conseqüències d’una herència urbanística que, lluny d’acabar-se, suma ja vora 29 milions d’euros pagats en els últims vuit anys. En 2019, la factura de l’urbanisme del PP ha continuat creixent en 3,2 milions d’euros i ha deixat novament en greus dificultats la situació econòmica local.

Però no és moment de mirar al passat, sinó al futur. Perquè, si una cosa caracteritza el nostre govern municipal és precisament això: que hem sigut capaços de gestionar un passat que llastra molt la ciutat, sense deixar mai de gestionar el present i sembrar les llavors del futur.

L’any 2019 ens deixa un balanç d’optimisme, perquè, a pesar de totes aquestes dificultats, hem sigut capaços de portar endavant un projecte de ciutat viva, innovadora i que no deixa mai ningú arrere. Un model de ciutat per al qual hem obtingut, una vegada més, l’aval de la societat vila-realenca en les últimes eleccions municipals.

Aquest suport ens referma en les línies estratègiques del nostre projecte de Vila-real, fonamentalment en una, de la qual ens sentim especialment orgullosos: l’aliança estreta que hem establert des de l’Ajuntament amb la societat civil i les nostres entitats, empreses o clubs esportius, amb convenis i ajudes directes que superen els 3 milions d’euros, front als 700.000 euros que hi havia el 2011. Per a 2020, mantenim i reforcem aquest capítol, perquè creien en la capacitat i la potència de la societat vila-realenca per a construir la ciutat dinàmica i viva que tots volem. L’Ajuntament estem a la seua disposició per a canalitzar tot aquest potencial.

Tot i que el degoteig dels empastres del PP està lluny d’acabar-se, encetem un nou any amb esperança i optimisme. Perquè, malgrat les dificultats econòmiques, hem aconseguit finançament d’altres administracions, com la Generalitat i els fons de la Unió Europea, per a portar endavant importants projectes i noves infraestructures per valor de 18 milions d’euros. Infraestructures clau per al futur de Vila-real i de tota la comarca com la ronda Sud-oest, que, després de dècades de reivindicacions, ha començat ja per fi a ser una realitat. La construcció del nou aulari d’infantil del col·legi Carles Sarthou, els projectes de millora d’infraestructures educatives del pla Edificant de la Generalitat, o el pla de reindustrialització local, amb més de tres milions d’euros en obres de millora de cinc polígons industrials de la ciutat, finançats per la ciutat, són algunes de les inversions que els vila-realencs i vila-realenques podran veure materialitzades durant els pròxims mesos.

També la posada en marxa de nous serveis i dotacions, com l’Aquasalut o el nou pavelló Campió Llorens, o la consolidació d’altres, com el servei d’autobús urbà, l’únic gratuït del país amb les seues característiques, del que ens sentim particularment orgullosos. Tot això dibuixa un 2020 d’oportunitats per a Vila-real, que tanca l’any, a més, amb el repte de seguir sent la ciutat amb menys atur de la Comunitat Valenciana i de seguir reduint les xifres de desocupació.

En definitiva, Vila-real viu un moment històric. Un 2020 que encarem amb l’objectiu de reequilibrar els comptes per a seguir gestionant amb garanties el passat heretat, el present i el futur dels vila-realencs.