el 9 d’Octubre és una festa central per al poble valencià i Castelló pren part amb identitat, cultura i també participació ciutadana. La història és la responsable del que som avui i allò que som avui serà la història de demà. Som conseqüència del passat i estem molt orgullosos del nostre origen. Per açò, ho celebrem en el carrer, perquè aquest és l’espai en el qual les ciutats mediterrànies vivim el nostre dia a dia.

La diada valenciana és una ocasió especial per a la celebració, és cert, però també per a la reivindicació, per a deixar negre sobre blanc quin és el nostre objectiu social i polític i quin és el full de ruta de la Comunitat Valenciana, de Castelló, en el futur a curt, mitjà i llarg terminis.

defensar els drets

És moment de defensar els drets. Perquè sense drets, no som ni serem res. És moment de defensar allò que els castellonencs, els valencians i els alacantins creiem que és just. Reivindiquem allò que ens correspon i hofem dins del marc de debat apropiat, que és el del diàleg, el pacte i l’enteniment. Tres conceptes que haurien de servir sempre per a escurçar la distància entre aquells que no acaben de comprendre’s.

maltrat institucional

És verita que la Comunitat Valenciana ha patit un maltractament institucional crònic. Els governs de l’Estat han pogut fer sempre més per aquesta terra i no ho han fet. És cert. Però no n’hi ha prou amb lamentar-se del passat. La nostra resposta ha de ser, sempre, la de mirar endavant i treballar per a aconseguir allò millor per a les nostres ciutats i els seus habitants.

tracte just

Necessitem que se’ns done un tracte just. Volem el finançament que ens mereixem. Els valencians hem sigut marginats en la inversió estatal i és moment de corregir eixe contrasentit. És una reivindicació que està abanderant la Generalitat valenciana i que des de Castelló també fem nostra, perquè els ajuntaments assumeixen cada vegada una major quota en la prestació de serveis bàsics que són decisius per al desenvolupament i la millora de la qualitat de vida de les persones. Encara que les transferències de la gestió per part d’altres administracions no han vingut acompanyades dels recursos suficients.

més sensibilitat

El Govern central ha de ser més sensible amb el municipalisme i renunciar a la Llei per a la Reforma Local que ha suposat un atac frontal a l’autonomia local i a la seua capacitat de prestar serveis a la ciutadania. Els ajuntaments han sigut les administracions públiques que han patit les conseqüències de les polítiques d’austeritat insolidàries i agressives. És necessari impulsar un nou escenari en el qual s’hauria d’abordar el paper que els municipis han de desenvolupar en la millora dels serveis de benestar, la creació d’ocupació i els serveis de proximitat que es presten diàriament des de l’Administració local. Sempre des del diàleg, el pacte, l’enteniment.