La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló ha impulsat un projecte pioner per analitzar les pautes socials que es desenvolupen a diari a les escoles de la ciutat i aplicar els canvis necessaris per previndre conductes que poden generar desigualtat entre xiquets i xiquetes. Es tracta del Pla Coeducatiu, que s’està duent a terme a tres col·legis de la ciutat: Sensal, Soler i Godes i Pinar.

El Pla Coeducatiu es fonamenta en una acurada metodologia que busca millorar les relacions entre xiquets i xiquetes i entre aquests i la comunitat educativa per previndre possibles comportaments que generen desigualtat. La primera mesura s’ha centrat a dur a terme una anàlisi amb els equips directius i el professorat de tots els centres.

En primer lloc, els i les mestres han hagut de traçar els espais i els usos que tenen els patis de cada escola. Per exemple, allò que més espai ocupa és la zona destinada a la pràctica de futbol i la resta són espais secundaris. Amb aquest projecte es busca establir qui juga o practica cada esport i quins són els models d’interacció entre tot l’alumnat.

Una vegada feta aquesta feina, el servei d’Igualtat ha organitzat sessions formatives per als mestres per tal de donar les eines per gestionar la prevenció de possibles situacions de desigualtat.

El projecte no conclou de portes endins del centre, ja que el servei d’Igualtat també preveu dur a terme formació amb les famílies. L’objectiu és fomentar les mesures per combatre les desigualtats entre tots els agents i totes les agents educatius.