Hui és el dia en que els valencians ens reafirmem amb la nostra identitat, i resaltem la diferència cultural d’aquest territori front a la resta de les províncies de l’Estat Espanyol. Tenim per davant tota una jornada festiva a tot el País Valencià, però el que el 9 d’octubre representa és molt més que un dia de festa, commemorem la data en la que es va plantar a la nostra terra la llavor que acabaria germinant amb el que hui entenem com a la nostra identitat cultural i el nostre territori, en resum, les nostres arrels.

A Xilxes ens sentim plenament identificats amb totes les característiques que ens defineixen com a valencians. La nostra llengua, els costums i tradicions que tant profundament arrelades tenim a la nostra personalitat, a més de la nostra ubicació al sud de la provincia de Castelló, no donen lloc a cap tipus de dubte a l’hora d’emmarcar el nostre sentir com a poble.

Tant es així, que hem creat una programació especial perquè els xilxers i xilxeres puguen gaudir de propostes festives en aquesta data tan assenyalada. L’any passat les danses tradicionals i la muixeranga van ser les protagonistes, mentre que enguany un correfocs, més danses i un concert en la nostra llengua mostren l’essència d’aquesta festivitat.

Avui és un dia per a recordar la nostra història i l’entrada de Jaume I a València, però també és moment de mirar al futur i de posar de nou damunt la taula reivindicacions històriques com la revisió del model de finançament. Els valencians només demanem al govern de l’Estat igualtat i un tracte just, reivindiquem el que ens correspon, ni més, ni menys. No podem oblidar que eixa situació d’infrafinançament te conseqüències per al benestar de la ciutadania i limita inversions en àmbits tan prioritaris com educació, sanitat o benestar social.

Una vegada més, el model de finançament també està en el rerefons dels esdeveniments que s’estan vivint a Catalunya, mostra també de noves maneres d’entendre Espanya. El que denominem Espanya es un territori ampli i divers, amb singularitats i identitats pròpies, i clar està que caldrà buscar fòrmules legals que donen cabuda a tota eixa diversitat a través del diàleg i el consens.

Visca el País Valencià!