Morella va recordar i homenatjar als veïns de la comarca dels Ports que van ser exterminats als camps de concentració nazis. Alumnat, professorat de l’IES Els Ports i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, en representació de l’ajuntament, van participar en els actes internacionals de record i homenatge a les víctimes de l’holocaust; i amb la col·laboració de l’Associació Amical, va viatjar a Gusen i Mauthausen per a participar en els actes d’homenatge.

El 5 de maig es commemora el 73é aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis de mans de les tropes aliades o de l’Exèrcit Roig en una seqüència que va començar a Auschwitz el 27 de gener de 1945 i va acabar a Mauthausen el 5 de maig del mateix any. En aquestos camps hi havia republicans deportats entre els quals s’encontraven 21 veïns de les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat. Així, l’institut i l’ajuntament han recordat a Alfredo Rovira, d’Ares; Graciano Sangüessa, de Benassal; Joaquín Gil, de Castell de Cabres; Camilo Castellfort i Demetrio Bellés, de Culla; José Carceller i José Ripollés, de Cinctorres; Francisco Bordàs, Juan Miralles i Gaspar Omedes, de Forcall; José García, José Urquizo, Manuel Bellés, Manuel Bonet i Manuel Ferrer, de Morella; Julián Centelles, de Portell; Julio Arrufat, de Sorita; Francisco Benet i Marcelino Ortí, de Vallibona; i Manuel Fuster i Felipe Pallarés, de Villores.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que «l’ajuntament de Morella i amb ell tots els morellans i morellanes compartim este acte de memòria històrica i justícia, un homenatge i reconeixement a tots ells i amb ells a cadascun dels milers d’exterminats».