El pròxim 14 de gener compleix cent anys una de les institucions més arrelades a Castelló, un centre públic d’ensenyament que en tot aquest temps ha format a més de 30.000 castellonencs entre les seues aules. Es tracta de l’IES Francesc Ribalta, l’institut més antic de la capital de la Plana, que segueix sent tota una referència.

El centre va començar a funcionar el 14 de gener de 1917, però el projecte es va iniciar set anys abans, quan es va aprovar el projecte de construcció d’un nou edifici per a l’Institut Provincial de Segon Ensenyament, situat llavors en la plaça Santa Clara. L’institut va abordar durant dècades fins tres àrees: Batxillerat, l’Escola Normal Femenina i l’Escola d’Arts i Oficis.

La llista d’alumnes il·lustres del centre és molt llarga, ja que entre les seues parets van estudiar diversos ministres, molts alcaldes de la ciutat, com Daniel Gozalbo, Antonio Tirado o Alfonso Bataller; diversos rectors de la UJI i un president de la Generalitat, Alberto Fabra, entre molts altres professionals de prestigi en diversos camps.

El ple de l’Ajuntament de Castelló, per unanimitat, acaba de concedir la medalla d’or de la ciutat al cèntric institut, que fins a ben entrats els seixanta del segle passat va ser l’únic centre d’ensenyament públic de batxillerat de la ciutat.

mateixa estructura

La seua estructura poc ha canviat malgrat el seu segle d’antiguitat, encara que en els últims mesos s’han dut a terme diversos treballs de manteniment i de millora a les parets de l’exterior. Accedint al seu interior es pot apreciar la història i la apreciada arquitectura de l’edifici, com per exemple visitant el saló de columnes d’estil renaixentista que acaba en una escala monumental amb la figura del pintor Francesc Ribalta.