Tots els pobles, totes les cultures, celebren festes. Les festes són un moment en la vida de la comunitat en què pareix que tot s’atura; un temps de convivència, de retrobar-nos amb les arrels, oblidar per un moment les preocupacions i la rutina diàries i compartir amb els nostres la vida. No tinc dubtes que les festes tenen tres finalitats molt importants, que, des de les institucions, tenim l’obligació de continuar impulsant. La primera de totes és la identitat. Compartim moltes coses amb els pobles del nostre voltant, però, quan miren el programa de festes, cada poble som diferent. Cadascun tenim singularitats que ens omplin d’orgull i es fan recordar d’on venim: d’una cultura treballadora i llauradora -com representen la nostra reina i dames amb la seua indumentària tradicional-, acollidora, amb actes oberts a tot aquell que vulga visitar-nos, solidària i dinàmica, com demostren els 220 actes programats per a aquestes festes. Tot això és la nostra identitat, la nostra bandera, i així queda reflectit a les nostres festes.

La segona finalitat és fer, durant 10 dies, una exhibició de tot el que Vila-real fa durant l’any. Totes les entitats culturals, religioses, esportives, socials, empreses col·laboradores... tots volen participar de les nostres festes. Totes aporten el seu granet de sorra, de manera que el programa de festes es converteix en un oportunitat immillorable de promocionar la nostra ciutat. És el moment en què el poble ens engalanem per a fer públic tot allò que fem durant l’any; tot allò que som.

El tercer gran objectiu és l’economia. No hi ha dubte que les festes fan que circulen els diners. Als casal i a les penyes, però també als supermercats, a les tendes, als restaurants i bars, a les empreses de serveis... Un estudi de la Junta de Festes valorava fa uns anys l’impacte econòmic d’ambdues festes patronals en 1,5 milions d’euros, aproximadament.

Tot això, sumat a la importància de trencar amb la rutina que suposen, fan de les nostres festes un element a potenciar. I per a això tenim la sort de comptar a Vila-real amb una Junta de Festes i una Comissió de Penyes que treballa sense descans durant tot l’any per organitzar les millors festes patronals. No és senzill: els 220 actes que arriben a les nostres mans en forma de llibret o a través del web o l’app municipal, són el resultat d’un any de treball i molts maldecaps per arribar a tots, oferir activitats de tot tipus, posar en valor les nostres tradicions però sense deixar mai d’innovar. La ciutat de Vila-real es va fent cada vegada més gran i les nostres festes també s’han anat adaptant a aquest creixement, combinant les arrels amb les coses que volen fer cara al futur, per a no deixar mai d’avançar.

ANIVERSARI

Tampoc podem oblidar que celebrem les festes en honor al nostre patró, Sant Pasqual, de qui enguany, a més, commemorem el 400é aniversari de la beatificació. Aquesta coincidència farà encara més especials aquestes festes. Unes celebracions que convide a tots els veïns i veïnes a viure en germanor, harmonia i respecte; obrint les portes a tot el que vulga visitar-nos per a compartir amb nosaltres una part importantíssima de la nostra ciutat. Molt bones festes, Vila-real!