La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural ha elaborat, per a la campanya #stopalfoc, unes recomanacions orientades a les persones que visiten la muntanya a la tardor, com a recol·lectors de bolets i caçadors, a causa de la seua afluència elevada en determinades zones.

CONSELLS / En primer lloc, recorden que està prohibit encendre foc en terreny forestal, a menys de 500 metres i fora dels llocs habilitats i autoritzats per a això. A més, amb nivell de preemergència 3 ni tan sols es pot fer en eixos punts. Si el paeller es troba precintat, no es pot fer foc. Si no està precintat, està permés, però les cendres han de quedar apagades abans d’abandonar les instal·lacions i no traslladar-les. Una alternativa a cuinar amb foc és portar el menjar cuinat de casa o conéixer la gastronomia local en els restaurants de l’entorn, amb la qual cosa es dinamitzen les economies rurals.

Medi Ambient recorda que durant l’estada en la muntanya s’ha d’evitar fumar sobre el terreny forestal. Si es fa, cal apagar bé les puntes de cigarret i mai tirar-les al sòl. S’han d’utilitzar les papereres o cendrers portàtils per a tal efecte. Una altra recomanació consistix en no estacionar sobre vegetació seca o morta si no hi ha una zona d’aparcament habilitat. Els camins i pistes faciliten l’accés als mitjans d’extinció i possibiliten l’evacuació, per la qual cosa s’ha de procurar estacionar sense interrompre o dificultar el pas a altres vehicles. Aparcar sempre en la direcció d’eixida facilita l’abandonar la zona amb rapidesa. A més, està prohibit circular en vehicle camp a través.

Sobre el terreny, la conselleria disposa d’un cos d’agents mediambientals amb funcions de policia, custòdia i vigilància per al compliment de la normativa en tot el que afecta el medi natural. Forma part de la seua tasca informar i orientar els usuaris de la muntanya. Compten amb el suport de les Unitats de Prevenció, que també realitzen tasques informatives.

La conselleria recorda a les persones que visiten les muntanyes de la Comunitat a la tardor que, a pesar de les pluges pròpies de l’estació i d’un increment de la humitat en àrees boscoses, no cal relaxar les mesures per a previndre els incendis forestals. H