Hui és el 9 d’Octubre, dia de celebració, de festa, de commemoració, de reivindicació i també per reflexionar on està el nostre poble i on volem anar, tot i tenint en compte que venim, com diu Raimon, d’un silenci antic i molt llarg i que amb l’esforç de moltíssimes persones de totes les comarques i tendències polítiques, hem aconseguit trencar eixe silenci i anar assolint una veu valenciana.

En maig de 2015 canviaren moltes coses al nostre país. O millor dit, començà el canvi del nostre País. Un canvi que continua i que ha de continuar. Estem recuperant el prestigi interior i exterior. La corrupció continua sent notícia, però és una corrupció del passat. El Govern del Botànic continua fent i complint un pacte i uns compromisos adquirits amb la ciutadania valenciana.

I en eixe fer, el valencianisme és ben present. Perquè el valencianisme és el treball parlamentari i institucional per reobrir uns mitjans de comunicació públics que tant calen per a la nostra llengua i la nostra vertebració com a poble. El valencianisme va fent possible una escola pública, de molta qualitat, on el valencià es potencia i respecta per fi i on s’ensenyen també altres llengües per a fer alumnes capaços i plurilingües. El valencianisme és el motor que impulsa les reivindicacions institucionals per un finançament just, perquè no volem ser més, però tampoc menys que ningú. El valencianisme és el que està fent possible la tornada de la confiança dels inversos, l’arribada d’empreses, l’augment de l’ocupació, perquè el valencianisme sempre ha defensat que som una terra d’oportunitats, un poble emprenedor i treballador.

El 9 d’Octubre, però, és la festa de totes les valencianes i els valencians, siguen de la comarca que siguen, siguen de la ideologia que siguen. Per això, el 9 d’Octubre també és data per reconéixer la bona tasca que estan fent els diputats i diputades de les Corts Valencianes, una institució hereva d’aquelles Corts forals creades en l’any 1261. Les Corts actuals tenen un alt nivell de treball i encara que de vegades l’atenció mediàtica estiga més centrada en acalorats debats, he de dir que els representants del poble valencià, de tots vostés, treballen i molt fent la seua tasca de control al Govern; presentant iniciatives no legislatives i també legislatives; fent esmenes, arribant a grans acords al ple, a les comissions… Perquè al remat, siga quina siga la idelogia, el paper de la política ha de ser resoldre els problemes reals de la societat. I estem en eixe bon camí.

Està clar que, des de la pluralitat d’opinions d’un sistema democràtic, jo sempre defense i defensaré que des del valencianisme sempre es podrà treballar més i millor per la nostra terra, per la nostra gent, pel nostre progrés. Amb la gran estima del que és nostre, amb l’estima també cap els demés pobles, hem de treballar per un tracte just per al nostre poble, perquè no ens mereixem ser menys que ningú i perquè mereixem tindre una terra d’oportunitats i de futur, d’un futur que anem construint entre totes i tots.