Al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca van rebre una telefonada dels companys de l’IES Torreblanca. Tenien una tortuga que un alumne havia portat a l’institut. L’equip de Promoció i Conservació del Parc va anar a arreplegar-la i es van trobar una preciosa femella d’Emys orbicularis i cinc ous.

Isabel de la Torre i Jesús Tena, membres del Parc Natural, comenten que l’avi del xiquet, propietari d’un predi de la zona protegida, havia trobat la tortuga el dia abans quan anava a la seua marjal, i sense pensar molt les conseqüències que comporta traure un animal del seu hàbitat, la va agafar i la va portar al nét «perquè coneguera les tortugues d’ací». La femella d’Emys no va poder retenir més els ous dins seu i va fer la posta en un racó.

L’Emys orbicularis és «una espècie catalogada com a vulnerable en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçades, la seua manipulació i/o tinença està prohibida i pot implicar, més allà d’una falta administrativa, una sanció penal», assenyalen De la Torre i Tena, que afegixen que «al Prat de Cabanes-Torreblanca trobem una de les millors poblacions d’esta espècie que, com en altres zones humides litorals pròximes a nuclis de població, pateix l’amenaça constant de la introducció d’espècies invasores». Evolutivament, comenten, «les tortugues han aconseguit tirar endavant les seues postes soterrant els ous i no tornant a visitar el niu per no despertar la curiositat de possibles depredadors. D’esta manera, la mare Emys ja havia fet la seua part i el que més desitjava era tornar a sa casa, tornar al Prat, i allí la vam portar!».

el naixement / És per això que van alliberar la tortuga en la mateixa séquia d’on feia dos dies havia eixit. Però, i els ous? «Havíem de fer-los un niu!», expliquen els membres de l’equip de Promoció i Conservació. «Vam preguntar els companys, vam consultar bibliografia i vam preparar un terrari on vam fer el niu més natural que vam poder per acollir aquells cinc ous de tortuga d’estany. Així, els vam col·locar abans de tancar i tapar el niu de torba que férem», expliquen.

Tot aixó per a, finalment, «revisar durant setmanes si passava alguna cosa en el terrari», una espera que va durar «quasi dos mesos i mig per saber si els ous tenien èxit». Finalment, van trobar la primogènita de l’Emys trencant la closca, i l’endemà en van nàixer dues més, i més tard una quarta. «Que dels cinc ous hagen tirat endavant quatre tortugues és tot un èxit reproductiu», asseguren Isabel de la Torre i Jesús Tena des de el Parc Natural, que recorden que «esta història ha estat possible gràcies a la implicació de Begonya Falcó i els seu companys de l’IES Torreblanca, a Aleix i a Josemi, a Gregorio Ros, i a Anna Cherta». H