La recerca de l’UJI avança cap un urbanisme que incorpore indicadors de vulnerabilitat social. Una investigació interdisciplinària liderada per les professores Raquel Agost i María José Ruá ha dissenyat un model sostenible per a regenerar zones urbanes incorporant, com a novetat, la perspectiva dels serveis socials. La creació d’aquests nous indicadors de vulnerabilitat ha utilitzat com a paradigma la ciutat de Castelló de la Plana i els resultats de l’estudi s’han publicat en la revista Sustainable Cities and Society.

La rellevància del treball radica en el fet que ha permès l’obtenció d’un model per a avaluar i definir àrees vulnerables en zones urbanes «basat en l’ús d’indicadors, de quatre categories: urbana, edificatòria, socioeconòmica i sociodemogràfica. Les dues primeres avaluaven la qualitat del medi físic, les dues segones la interacció amb les persones que habiten aquest medi», explica una de les seues autores, la professora del departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de la Universitat Jaume I, María José Ruá.

Aquest model, que es va validar utilitzant la ciutat de Castelló de la Plana com a cas d’estudi, podria implementar-se en qualsevol medi urbà. Aquest cas va tenir la seua implementació real en la definició d’àrees vulnerables dins de l’informe complementari que s’ha utilitzat recentment per a la redacció del nou Pla General de Castelló. «Aquestes àrees són prioritàries per a dur a terme intervencions de regeneració urbana», agrega la investigadora del grup Tecasos, María José Ruá.

Una de les principals novetats d’aquest treball és que «ha incorporat la perspectiva dels serveis socials en el diagnòstic de la vulnerabilitat urbana i, per a això, l’equip científic de l’UJI ha comptat amb la col·laboració de l’area de Benestar, Dependència i Infància de l’Ajuntament de Castelló de la Plana», apunta la professora del departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia, Raquel Agost. El resultat d’aquest treball multidisciplinari, en el qual també van intervenir Patricia Huedo i Vicent Civera, ha sigut «molt satisfactori perquè ens ha permès realitzar una anàlisi transversal, desenvolupada en diferents àrees urbanes, per a millorar la qualitat de vida de les persones, especialment, de les més vulnerables», assevera Raquel Agost, també coordinadora del grup Social Innova/IIDL.

El focus en les persones

Raquel Agost i María José Ruá, que també formen part del Seminari Interdisciplinari d’Investigació en Canvi Climàtic de l’UJI, impulsat des del Vicerectorat d’Investigació i Transferència, comenten que s’han tractat conjuntament aspectes tècnics i socials, considerant que les dinàmiques de les zones urbanes es creen a conseqüència de la interacció entre el medi físic i els éssers humans. De fet, s’aborda el problema de la regeneració urbana de les ciutats posant el focus en les persones. «És a dir, es dona solució a problemes de caràcter tècnic, partint del coneixement de la percepció de les necessitats dels ciutadans», exposen.

Per a aconseguir aquesta integració de perspectives s’han realitzat tècniques de participació ciutadana amb la finalitat de detectar les necessitats de les persones, afegint informació subjectiva als aspectes tècnics, generalment més objectius i mesurables.