El projecte Transformació d’entorns com espais educatius, engegat per l’Ajuntament de la Vall d’Uixó, va ser, el cap de setmana passat, el màxim protagonista i l’exemple a seguir per a la resta de localitats de la Comunitat en la jornada Edusiona’t amb els espais educatius, que es va celebrar en l’IES Benlliure de València el dissabte.

Aquest projecte naix amb la filosofia de transformar la imatge i els espais dels col·legis convertint-los en espais d’experimentació i aprenentatge, lluny de l’actual imatge dels centres, on impera el formigó. Es va iniciar en el mes de setembre i des de llavors els centres estan assistint a canvis importants on impera la participació de tota la comunitat educativa i el suport de l’Ajuntament.

A la cita a la capital del Túria, organitzada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, van acudir la regidora d’Educació de la Vall d’Uixó, Carmen García, i representants dels col·legis Eleuterio Pérez, Sant Vicent i Rosario Pérez. «Volem que la Vall siga un referent educatiu», expressa la regidora.

La jornada Edusiona’t amb els espais educatius pretén abordar la relació dels espais educatius i la seua influència en la millora de l’aprenentatge de l’alumnat com a tema principal de la trobada.

Per això, es van oferir una selecció de nou experiències pioneres a centres educatius de tot el territori valencià, entre les quals figurava el projecte desenvolupat per l’Ajuntament de la Vall d’Uixó.

La cita estava pensada per a tota la comunitat educativa: professorat, pares i mares, AMPA, associacions, sindicats... L’objectiu és ajudar a conéixer les demandes de la comunitat educativa i afavorir l’intercanvi d’experiències d’èxit per tal de millorar el sistema educatiu dels valencians i les valencianes.

èxit de participació

La jornada va completar l’aforament, amb 400 professionals inscrits. Aquest va ser el tercer encontre d’aquestes característiques, després de l’èxit dels celebrats el 30 de gener de 2016 en el Palau de les Arts de València, amb més de 1.700 assistents, i el 14 de gener a l’Auditori d’Alacant, amb vora 800.

La ponent principal de la jornada va ser Heike Freire, autora del blog Educa en verde, que va impartir la ponència Entorns i paisatges que eduquen. Com influeixen els espais en el desenvolupament i l’aprenentatge.

Freire és llicenciada en Psicologia i en Filosofia per la Universitat de París X (Nanterre), ha sigut assessora del govern i l’administració francesa des de l’Institut d’Educació Permanent de París, i és experta en infància i innovació educativa. A més, és periodista i escriptora.