La ciutat de Vila-real celebra fins el 25 de febrer els actes commemoratius del 742é aniversari de la concessió de la Carta Pobla per part del rei Jaume I, un document que suposava el naixement definitiu d’una vila que, any rere any, ret homenatge al seu fundador.

El gros de les activitats de la Setmana Fundacional --que són fruit de la col·laboració de les regidories de Cultura, Economia, Territori i Patrimoni, Tradicions i Festes-- es desenvoluparà des de hui divendres i fins diumenge, encara que la programació es completarà el dijous, 25, amb la presentació del llibre Vila-real a rajaploma, a les 20.00 hores, a la Casa dels Mundina.

Tot i això, esta mateixa vesprada s’inaugura un dels esdeveniments que ja s’ha consolidat com una de les fites anuals de les festes fundacionals de Vila-real: el Mercat Medieval que, en esta ocasió, canvia d’ubicació respecte a edicions anteriors, de manera que les parades s’instal·laran al Raval de Sant Pasqual i els carrers Pere III i Bayarri.

Una altra de les novetats d’enguany estarà la inauguració de la rèplica de l’escultura de Jaume I --miniatura de la que presideix el jardí batejat amb el nom del rei fundador-- que es troba a la casa-museu del seu autor, el artista vila-realenc i Fill Predilecte de la ciutat, Vicente Llorens Poy. L’acte serà a la plaça Major, el dissabte 20 de febrer, a les 19.00 hores.

DIUMENGE, 20 // Però és el diumente vinent el que suma més activitat festiva per commemorar el 742é aniversari de la vila, de manera que l’activitat començarà a les 10.15 hores a la plaça Major, des d’on eixirà una marxa cívica --encapçalada per la corporació municipal i en la qual participen nombroses entitats vila-realenques i ciutadans en general-- que arribarà fins al jardí de Jaume I, on el professor i historiador Toni Pitarch serà l’encarregat de llegir la Carta Pobla. Posteriorment, es procedirà a realitzar la tradicional ofrena als peus del monument al monarca fundador.

La comitiva es desplaçarà després a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán per a viure l’acte de lliurament dels Premis 20 de Febrer que atorga l’Ajuntament a persones i entitats destacades pel seu treball per Vila-real i que, enguany, recolliran la il·lustradora Paula Bonet, l’IES Francesc Tàrrega, el dolçainer Pascual Juan Rochera El Grenya, Pepe Batalla Bosquet i l’empresa Incerco.

De vesprada, a les 18.30 hores, l’Auditori serà l’escenari de l’homenatge a la reina de les festes del 2015, Laura Bovaira, i les dames de la seua cort d’honor. H

dies: 19, 20, 21 i 25 de febrer.

COL·LABOREN: Regidories de Cultura; Economia; Territori i Patrimoni; Tradicions; i Festes.

Tots els actes són gratuïts.