La Nit de Ronda arriba a la seua dinovena edició aquesta nit. A partir de les 22.00 hores, i a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, la música tradicional valenciana demana pas, com cada any des del 1997, quan les festes en honor a Sant Pasqual entren a la seua recta final.

En aquesta ocasió cinc grups participaran en el concurs Flor de Taronger. Els encapçala un conjunt local, la rondalla Isidro Fernández, que disputarà el primer lloc a altres col·lectius musicals de la província, com Primer de Maig, Daquidalla, Temple Ensemble i Concuerda. Seran tres guardons a les millors actuacions i un reconeixement a l’actuació en valencià més destacada.

L’esdeveniment l’organitza l’Orquestra de Pols i Pua Francesc Tàrrega, el president de la qual, Juan Carlos Torres, destaca que els conjunts d’enguany “tocaran música de tot tipus, des de la més tradicional valenciana, molt vinculada a la rondalla i al món llaurador fins a boleros i havaneres, sempre amb els instruments acústics del folclore local com a grans protagonistes de la festa.

PRIMAVERA // Perquè les rondalles són, sobretot, música de festa, i estan molt relacionades amb una determinada època de l’any: la primavera i el mes de maig, sempre marcat en roig al calendari vila-realenc. I el concurs vol retre homenatge precisament a les antigues nits de maig, en les que, segons Torres, “els fadrins anaven a les cases de les seues estimades a cantar-los cançons amb els instruments que tenien a mà, que eren els típics del folclore de la zona, sobretot de corda --llauts i guitarrons, entre d’altres-- i de percussió, amb les típiques panderetes i castanyoles com a millors exemples més representatius.

CONVIDATS // Mentre el jurat dels Flor de Taronger delibera els noms dels guanyadors de les cinc actuacions que participen en el concurs, pujaran a l’escenari Voz y Modos, que actuaran com a convidats especials després de guanyar el primer premi del 2015. La gala serà presentada per la periodista local Gema Font.

Encara que a primera vista puga semblar que no és així, els organitzadors de l’espectacle reivindiquen la bona salut de les rondalles castellonenques. Segons Torres, “encara avui dia tenim una quinzena de conjunts musicals que actuen regularment i que tenen molta presència a diferents municipis”. No només a Vila-real o a Castelló, població que ha vist nàixer i crèixer a la mítica banda Els Llauradors, sinó també a poblacions com l’Alcora, Onda o a les comarques del nord, amb la rondalla dels Ports. H

Lloc: Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner (entrada lliure fins completar aforament).

HORA: 22.00.

organitza: Orquestra de Pols i Pua Francesc Tàrrega.

PATROCINA: Cultura.