En poc més d’una dècada, el Villarreal CF ha creat una escola de futbol base a l’alçada de les millors de l’àmbit europeu. Amb només 50.000 habitants, Vila-real és la ciutat amb més camps de futbol per habitant d’Espanya gràcies a l’aposta del club groguet pel futbol formatiu. Amb dues ciutats esportives, el Submarí té més de 700 jugadors en categories formatives i 140 tècnics.

Unes impressionants xifres que, més enllà del seu valor numèric, estan avalades per excel·lents resultats. No debades, el Villarreal CF, amb deu, és un dels clubs de LaLiga que té més jugadors formats en la seua base. A més, el Submarí s’ha convertit en un impulsor de l’inesgotable talent de la província de Castelló i fins i tot de la Comunitat Valenciana. L’aposta per jugadors de la terreta és una de les prioritats del conjunt groguet. En els filials i en el femení A són molts els futbolistes de la província que porten tota una vida defensant els colors del Villarreal CF.

Ramón Bueno (Borriana), Edu Adell (Almassora), Migue Leal (Vila-real), Marc Vidal (Vila-real), Carlo Adriano (Vila-real) o Aixa Salvador (Castelló) són alguns dels exemples més clars. Altres, com Sergio Lozano (Benimuslem), són de la Comunitat Valenciana.

El capità del Villarreal B, Ramón Bueno, va arribar al Villarreal CF amb 12 anys per a jugar a l’aleví A, procedent del Salesianos Burriana. Dotze anys després, el migcampista borrianenc destaca el creixement de la #CanteraGrogueta durant aquest periode: «Jo vaig arribar i l’aleví A només tenia dos entrenadors. Llavors el Villarreal CF ja era un referent en futbol base, però ha anat evolucionant tot i ara veig que hi ha més tècnics i està tot molt més professionalitzat».

El porter del Villarreal C Marc Vidal coincideix i a més afegeix que el Villarreal CF és un club que s’ha adaptat de pressa als avanços que ha experimentat el futbol. «Porte 14 anys en el club. Des dels cinc ja vaig començar a entrenar ací. Com a vila-realenc, és una sort poder tindre una escola de tant nivell ací, en la teua ciutat. Si per alguna cosa destaca el Villarreal CF és pel seu treball en el creixement dels seus jugadors tant en l’àmbit esportiu com en el personal. És impressionant la dedicació del club amb els xiquets des de ben menuts», assenyala el vila-realenc.

Aquesta destacada tasca ha aprofitat per a atraure el talent de jugadors d’altres províncies properes, com la de València. El migcampista del filial, Sergio Lozano, va arribar al club el primer any d’infantils i es va incorporar a la Residència de la Ciutat Esportiva, on conviuen els talents groguets procedents d’altres províncies: «Sabia que arribava a un dels millors clubs d’Espanya i ho vaig fer amb molta il·lusió. Al principi es va fer dur estar lluny de la família, però va ser una decisió totalment encertada», comenta Lozano, que va arribar a debutar amb el primer equip en un partit de UEFA Europa League.

En el futbol femení també es segueixen les mateixes directrius. La promoció des del futbol base adquireix, encara, major importància. En el primer equip, la major part de les jugadores són provincials i s’han format en les categories inferiors del club. El màxim exponent d’aquest espectacular treball de base és la irrupció de la futbolista castellonenca Aixa Salvador.

La canterana grogueta, campiona del món en categoria sub-17, va iniciar la seua trajectòria en el Submarí com a aleví: «La meua primera impressió del Villarreal CF és que havia arribat a un club gran i que treballa molt bé. Amb el temps, vaig tindre la possibilitat de consolidar-me en el primer equip i aconseguir grans fites». La jugadora assenyala que, des de la seua arribada al club, el creixement del futbol femení ha sigut significatiu: «S’ha desenvolupat molt en els darrers anys i el Villarreal CF ha fet una aposta ferma per a fomentar-lo».