L’exercici físic aporta molts beneficis físics i mentals, però també cal anar amb compte amb malalties com la mort sobtada cardiaca. De fet, s’estima que el 5% dels joves que juguen a futbol pateixen algun tipus d’anomalia.

L’ACD Peñíscola va organitzar el darrer dimecres una xerrada a càrrec d’Enrique Gil Beltrán, cardiòleg infantil de l’Hospital General de Castelló i de l’Hospital Vithas Rey Don Jaime, qui va parlar sobre les causes de la mort sobtada en joves esportistes, els símptomes, proves diagnòstiques i possibles tractaments.

Enrique Gil va recordar que no es tracta d’un problema de salut perquè només afecta al voltant d’un de cada 100.000 esportistes menors de 35 anys a l’any, però segons la Societat Espanyola de Cardiologia Pediàtrica i Cardiopaties Congènites, «cal fer un reconeixement cardiovascular des dels 6 anys d’edat en aquells joves que practiquen esport almenys tres dies a la setmana, per a detectar malalties cardiovasculars potencialment letals que poden manifestar-se amb mort sobtada durant l’exercici».

història clínica / Aquest reconeixement deuria incloure com a mínim una història clínica detallada que arreplegue els antecedents familiars i personals de relevància des del punt de vista cardiològic, una exploració física amb antropometria bàsica, tensió arterial i un electrocardiograma.

Si tots els resultats són normals, la possibilitat de sofrir una anomalia cardiovascular que poguera ser greu queda exclosa en la majoria dels casos, i és recomanable renovar aquest certificat cada dos anys si el xiquet o xiqueta continua amb el mateix nivell de desenvolupament esportiu que ha fet fins eixe moment.

Enrique Gil considera que en l’actualitat «és molt habitual que no es realitzen totes les proves necessaries, inclús de vegades ocorre que s’examina només al xiquet i no es tenen en compte els seus antecedents familiars».

Per això el cardiòleg considera que hi ha que millorar les revissions, aspecte en el qual va incidir en la seua xerrada a l’ACD Peníscola, després de la que ja va realitzar a l’Hospital Rey Don Jaime, oberta a tots els clubs.

Pel que fa als símptomes que poden avisar d’una mort sobtada, Gil assenyala els dolors toràcis amb l’exercici, la pèrdua de consciència durant un esforç o un cansament excessiu amb l’exercici físic, tot i que, recorda el cardiòleg, «de vegades el primer símptoma es justament la mort sobtada», per això cal fer les proves per a previndre-ho.