L’esport sempre ha demostrat ser una eina molt útil per a la integració en tots els àmbits, i especialment per aquelles persones que tenen algun tipus de discapacitat. La natació i la interactuació amb el líquid element han demostrat ser perfectes per a aquest tipus d’iniciatives, com les que porta a terme Cocemfe Maestrat amb els més joves.

Aquesta temporada, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Vinaròs, ofereixen l’activitat de natació adaptada, que compta amb 10 usuaris en edat escolar que participen en els Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana i en d’altres competicions organitzades per clubs provincials, com el CN Benicarló o Adaponda.

La natació es converteix per a aquestos joves esportistes en una manera d’expressar-se i de millorar la seua vida, per la qual cosa una vegada fan els 16 anys, els esportistes que volen continuar passen a formar part de l’equip de natació de la Secció Esportiva de Cocemfe Maestrat, la qual també ofereix diferentes activitats adaptades que també fomenten l’esport de base, com ara, bàsquet en cadira de rodes, tennis taula i boccia.

Cal assenyalar que l’Ajuntament de Vinaròs, des de l’any 2004, ofereix activitat física adaptada per xiquets i xiquetes amb alguna discapacitat. El projecte inicial va ser gestionat per la Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana (FESA), que s’encarregava de la gestió administrativa, mentre que l’Ajuntament aportava una subvenció econòmica i posava un monitor, i Cocemfe Maestrat gestionava l’activitat i posava dos monitors. Després dels dos primers anys, FESA va deixar la gestió en mans de Cocemfe Maestrat i de l’Ajuntament, que ara també posa dos monitors. Enguany és la primera volta que només s’ofereix natació, mentre que abans també s’incloia multiesport.

Aquest projecte de Cocemfe Maestrat està inclòs en les ajudes de la Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport per un import de 110.000 euros, per a 37 entitats locals i entitats sense ànim de lucre que promocionen la integració dels col·lectius de la diversitat a través de l’activitat física i l’esport l’any 2017. Les altres entitats castellonenques que reben aquesta subvenció són Afanias, El Cau i Fundació Dany Cerebral Ateneu, encara que no tenen activitats dirigides a menors.

El director general d’Esport, Josep Miquel Moya, ha anunciat que la dotació econòmica per a la convocatòria del 2018 es triplicarà fins els 300.000 euros.