Són temps difícils per a tots. Per als més xicotets, més encara. És impossible estar tants i tants dies tancat, sense poder eixir. Les carreres es veuen limitades als corredor de casa; només els més afortunats disposen d’un xicotet pati o jardí, on és possible portar millor la quarantena. En aquesta situació, els pares i mares s’estan convertint en improvisats preparadors físics i espremen cada metre quadrat de les nostres llars amb tota mena d’objectes, artefactes, aparells... L’objectiu: que tots puguen mantindre’ns en la millor forma física.

Un confinament que va per a un mes, desgraciadament. Si és difícil estar-se quiet un dia, aquest mes que passarà d’obligada permanència en les nostres llars posa a prova a tothom. I els més menus no són menys. El covid-19, un virus especialment agressiu, en té la culpa. Però no per això la vida ha de detindre’s del tot, així que cal estimular al xiquet o xiqueta, ja siga molt xicotet o un adolescent, perquè mantinga el to muscular per a quan s’alce l’estat d’alarma i tornem als habituals entrenaments.

TORNAR A LA NORMALITAT // Perquè quan calga tornar a xutar a porteria, tirar a la cistella, córrer en la pista d’atletisme... hem d’estar en plena forma i, per a això, cal seguir unes pautes obligades. De la mateixa forma que cal continuar estudiant durant la quarantena, cal educar també al cos humà durant aquestes setmanes de confinament que, tot i que molt lentament, avancen ja cap a la seua final.

Mantindre’s en forma a casa és possible. Són molts els clubs que han elaborat pautes d’entrenament per als seus membres. Els experts indiquen que de la mateixa forma que les sessions, en el camp, s’adapten als diferetes grups d’edat, ara no ha de canviar res, ni quant al temps de duració de l’entrenament, ni pel que fa a la intensitat.

A més, cal també sincronitzar aquestes sessions amb l’espai del qual disposem a casa nostra, que no sol ser molt abundant. I encara que siga a l’interior del nostre habitatge, no ha de canviar la programació: cal ser constants; seguir rutines d’entrenament físic i preparar-se com si anàrem a competir el dissabte següent.

ESPORT I MÉS // Ja ho hem dit, però cal no oblidar-se tampoc dels estudis, encara que siga a distància i amb els pares convertits en soferts professors.

No té a veure amb fer esport, però també cal distraure’s amb activitats alternatives que també ens ajudaran a estar i a sentir-nos bé. Per exemple, jocs, i no necessàriament a través del mòbil o la consola: és una bona oportunitat per a recuperar els jocs de taula que tan de moda estaven en l’època dels nostres pares.

I, com no, una bona alimentació, com en el dia a dia fora del confinament. Altres deures obligats estan relacionats amb la neteja i la higiene, per a mantindre a ratlla al coronavirus. Amb totes aquestes instruccions, i una actitud positiva, els dies de confinament no seran tan llargs i sí molt més suportables.