Els cereals són un aliment que aporten carbohidrats complexos que contribueixen a una bona funció digestiva, vitamines del complex B, antioxidants i minerals. Són un aliment present a tots els països del mon i formen part de les dietes dels esportistes. Els cereals pertanyen a un grup de plantes de la família de les gramínies i es caracteritzen perquè la llavor i el fruit son la mateixa cosa. Estan composats per la corfaa, que està formada per fibra de cel·lulosa que conté molta vitamina B1; el germen, que conté grasses insaturades, i la part interna que es compon de midó.

Els principals cereals que es consumeixen son el blat, arròs, sègol, ordi, avena i mill, i han d’estar en la dieta dels esportistes més xicotets de la casa.

Blat

És el primer cereal que es va cultivar fa molts anys i ha sigut la major font de energia per al ser humà. La proteïna més característica d’aquest aliment és el gluten, per lo que ho fa més panificable. La quantitat de proteïna que ens aporta es similar al ordii, a més, ens aporta tots els aminoàcids essencials però no es equilibrada ja que te un dèficit de lisina, per això es recomana combinar-la amb llegums, per exemple. Els hidrats de carboni son el nutrient majoritari del blat, sent aquests d’absorció lenta. Conté vitamines del grup B i vitamina E. Trobem els minerals en major quantitat en varietats integrals com zinc, seleni, iode, potassi i petites quantitats de magnesi, ferro, calci i també sodi.

Arròs

És el cereal més consumit al món. Es molt més ric que el blat o el sègol en lisina, un aminoàcid essencial, és a dir, no podem sintetitzar-lo a partir de altres nutrients, per tant, el nostre cos el necessita per sintetitzar proteïnes. Podem obtindré a més una gran quantitat de fibra dietètica que la trobem al salvat, per lo tant és important que sigui integral. No conté gluten, per tant es apte per celíacs.

Sègol

Es tracta de un cereal molt complet. Conté una alta quantitat de proteïnes, superant l’arròs, blat i avena, i aportant més lisina que aquests cereals. Conté gluten però amb menys quantitat que el blat. Té un alt contingut en carbohidrats complexos d’aborció lenta i, a més, uns carbohidrats anomenats pentosanos que li confereixen viscositat i afavoreix la seua panificació.

En quant al contingut de gra-ssa, es baix però es de alta qualitat, sent majoritari el contingut d’àcids grassos essencials com omega 6 i omega 3. Destaca per contenir vitamines del grup B, incloent l’àcid fòlic i minerals antioxidants com seleni i zinc.

Ordi

Nutricionalment conté una quantitat de proteïna similar a la del blat, però més lisina que altres cereals com el sègol. Conté gluten però en petites quantitats. El seu contingut de carbohidrats complexos es alt i es tracta de carbohidrats d’absorció lenta per al cos i un alt contingut en fibra. Ens aporta àcids grassos poliinsaturats sobre tot omega 6 seguit de omega 3. És un mineral ric en calci, coure, ferro, fòsfor, potassi... És el cereal més utilitzat per produir cervesa i altres licors.

Avena

És alt en fibra, rica en proteïnes d’alt valor biològic, grasses i un gran nombre de vitamines i minerals. Es el cereal amb major proporció de grassa vegetal, un 65% de grasses no saturades i un 35% d’àcid linoleic. Conté hidrats de carboni de fàcil absorció i minerals com el sodi, potassi, calci, fòsfor...i vitamines del grup B com la B1, B2, B3 i B6 i la vitamina E. A més a més, conté una gran quantitat de fibres que ajuden al bon funcionament intestinal. Conté petites quantitats de gluten.

Mill

És un dels cereals més energètics que es poden trobar. Conté un 15% de proteïna, en especial metionina, a més de lecitina, grans quantitats de fibra i vitamines del grup B. Te minerals com el ferro, magnesi, fòsfor, iode i potassi i ens serveix per combatre l’anèmia ferropènica. És un producte que ens ajuda al bon manteniment de les ungles, la pell i el cabell.