Els futbolistes cadets del Villarreal CF van canviar, per un dia, les botes de futbol per les de muntanya. I en lloc d’acudir a la Ciutat Esportiva per completar una intensa sessió d’entrenament, es van desplaçar fins a Artana per presenciar els milers d’hectàrees devastades pels incendis que van tenir lloc durant l’estiu de 2016.

Aquesta experiència, l’objectiu era la conscienciació dels joves talents groguets, va comptar amb la presència de José Manuel Tejedor, coordinador forestal del Consorci de Bombers de Castelló, que es va encarregar de guiar al conjunt groc sobre el terreny afectat pel foc. «Està tot negre i cremat. És una tragèdia. Per això, per evitar aquest tipus de desastres naturals és fonamental promoure l’educació mediambiental», va explicar Tejedor.

«És important corregir els mals hàbits. Evidentment no hem de jugar amb foc, però tampoc dur a terme un altre tipus d’accions com llençar escombraries, burilles o fer barbacoes. Encara que, a priori, puguen semblar més inofensives, poden tenir un desenllaç fatal i que el paratge quede totalment arrasat», va advertir als futbolistes, i alhora va recordar que «el factor humà suposa un 95% de les causes d’incendi».

Els jugadors del Submarí van rebre tot tipus de consells mediambientals. Alguns molt «útils», com manifesta Jon, cadet groguet: «M’ha semblat una visita molt interessant. Ens han donat recomanacions molt útils per prevenir tot tipus d’accions que puguen provocar un incendi. Així mateix, ens han explicat com dur a terme un bonic projecte amb el qual reconstruir les hectàrees cremades. El que més m’ha estranyat ha estat que hi haja persones que cometen premeditadament aquest tipus d’atemptats contra la naturalesa».

Jon no va ser l’únic que va compartir el més destacat de la jornada. Álex va lamentar el que ha passat a Artana i va destacar l’ardu treball que suposa reforestar la muntanya. Finalment, Pastor va expressar la seua sorpresa davant els mètodes habituals a l’hora d’extingir un foc: «M’han cridat molt l’atenció els tallafocs. Encenen un foc per aturar l’altre. El que provoquen no va a més i aconsegueix aturar l’incendi».