Un balanç més que positiu. Una altra vegada. Després de la satisfactòria experiència d’Endavant Igualtat durant la temporada de la seua estrena, el Villarreal CF va decidir prosseguir la present campanya amb aquesta iniciativa inèdita a Espanya, en què cada equip de futbol base groc de Futbol 11 apadrina un centre especial de la província de Castelló.

A través d’aquesta iniciativa, el Departament de Psicologia i Metodologia del club groc va mantenir la seua aposta per l’educació i el desenvolupament personal dels jugadors del futbol base, al mateix temps que s’intenta ajudar els membres dels centres a assolir el seu desenvolupament personal compartint conjuntament experiències amb els joves futbolistes de la Cantera Grogueta. Un intercanvi de valors que impulsa i fomenta el creixement.

Aquesta temporada l’acció més destacada del programa Endavant Igualtat la va protagonitzar el Cadet A que, per iniciativa dels joves, va emprendre la pròspera campanya #DonaContraELA, amb la qual han recaptat més de 12.000 euros. Una quantitat que s’ha destinat íntegrament a la investigació contra aquesta malaltia neurodegenerativa.

Aquesta iniciativa va eixir a causa de la relació que guarden aquests joves amb l’exfutbolista Carlos Matallanas, al qual li van diagnosticar aquesta malaltia. La lluita del Cadet A contra l’ELA ha involucrat fins i tot als futbolistes del primer equip groc, que van donar material esportiu que es va sortejar en rifes solidàries.

En les trobades entre els jugadors de la Cantera Grogueta i els membres dels centres especials s’han construït, en alguns casos, vincles inseparables. Una temporada més, la iniciativa d’Endavant Igualtat ha brindat grans moments i s’ha convertit en un èxit social sense precedents.

Villarreal B i el CEEM La Bartola. L’objectiu de l’activitat era conèixer la realitat social dels centres de malaltia mental. Establir vincles amb els usuaris i conèixer les problemàtiques socials que els han portat a desenvolupar aquestes malalties. Intentant conèixer i conscienciar sobre la malaltia mental, la rehabilitació i la reinserció social del usuaris.

Villarreal C i l’Associació Aspropace. L’objectiu era conèixer la realitat de la paràlisi cerebral, col·laborar i ajudar en les activitats que el centre requereix i millorar l’oci i la diversió dels usuaris. Al llarg d’aquesta temporada s’han realitzat les següents activitats: presentacions, ajuda a la piscina, joc de boccia, taller de comunicació, eixides de lleure i jocs a la Ciutat Esportiva després entrenaments del Villarreal C.

Juvenil A i la Fundació Síndrome de Down Castelló. L’objectiu era conèixer un centre ocupacional d’usuaris amb síndrome de Down, participar als seus tallers i activitats del seu dia a dia, trencar la seua rutina i que participaren en activitats amb els jugadors del planter a la Ciutat Esportiva, creant-se vincles entre els dos col·lectius. Aquesta campanya s’han realitzat les següents activitats: reforma del centre ocupacional, tallers de pintura, tallers de paleta, tallers de jardineria, partits a la Ciutat Esportiva, visites a la Ciutat Esportiva, visionats de partits i activitats a l’aire lliure.

Juvenil Roda i el Centre d’Autisme CAU. L’objectiu era conèixer el trastorn de l’espectre autista i establir vincles amb els usuaris del centre, realitzant activitats en conjunt, ajudant a la socialització dels xiquets del centre, sensibilitzant-se amb la causa i ajudar a trencar la rutina dels usuaris. Al llarg d’aquesta temporada s’han dut a terme les següents activitats: presentació al centre i en la Ciutat Esportiva, visita al centre amb un bingo per parelles per establir relacions, un karaoke i berenar, visita a la Ciutat Esportiva i jocs lúdics (bitlles, penals, bàsquet i berenar), visita al CAU on els propis usuaris del centre van ensenyar el seu centre, activitats com jocs d’aparellament, futbolí i trencaclosques, visita a l’Impala conjunta per fer una sessió d’aquagym, taller de cuina i jocs cooperatius.

Juvenil B i el Centre reeducatiu de Menors Pi Gros. L’objectiu era conèixer la realitat d’un centre de menors, aprendre de la problemàtica social dels usuaris i de com han arribat a tenir privació de llibertat, fer tallers de prevenció, ajudar a la socialització i participar en activitats d’oci saludable. Aquesta campanya s’han realitzat les següents activitats: visita del cos tècnic al centre, visita de l’equip al centre, presentacions entre jugadors i usuaris del centre, visita a la Ciutat Esportiva, recerca sobre la llei del menor, taller publicitat sexista, veure partit de Juvenil B, campionat de bàsket i entrevistes personals entre ells, prevenció sobre addiccions tòxiques, campionat de futbol amb berenar i comiat de la temporada.

Cadet A i Residència de tercera edat Verge de Gràcia de Vila-real. L’objectiu era conèixer la realitat social per la qual travessen els usuaris d’un centre de la tercera edat. S’han establit vincles afectius entre persones de diferents generacions. El jugadors també volien ajudar a gent que ho necessita a poder eixir del centre i trencar la seua rutina. S’han realitzat les següents activitats: taller d’històries de vida, visites al centre, assistir a dos partits, visites a l’Estadi de la Ceràmica, jocs de taula i activitat física adaptada.

Cadet Roda i Creixem. L’objectiu era conèixer un centre d’atenció primerenca, ajudar al centre en múltiples activitats, conèixer als usuaris i establir vincles, així com ajudar en l’oci, a l’autonomia i a la socialització. S’han realitzat les següents activitats: presentació del centre a la Ciutat Esportiva amb dinàmica i jocs, visita al centre i realització de diferents activitats (piscina, contacontes, jocs en pista d’atletisme, circuit de psicomotricitat), festa de nadal (disfressats de Pare Noel amb lliurament de regals), entrenament en autonomia i berenar, visita a una pista d’atletisme i jocs lúdics, visita al Vinapark per a celebrar l’aniversari de Creixem al costat del exfutbolista Marcos Senna.

Infantil A amb el Centre d’Acollida Plana Baixa i el Centre d’Acollida Plana Alta. L’objectiu era conèixer la realitat social dels residents d’un centre d’acollida, crear vincles amb xiquets d’edats semblants en situacions familiars difícils i de desemparament. Ajudar i conèixer als usuaris que passen per dificultats. Ajudar a trencar la seua rutina i fer activitats junts. Participar en tallers de formació per a xiquets dins de la seua edat. S’han realitzat les següents activitats: visites al centre, visites a la Ciutat Esportiva, partits de futbol, ??partits de colpbol, compartir històries de vida i plans per al futur, festa de carnaval, taller de prevenció d’addiccions, visita a la Residència i a les instal·lacions de la Ciutat Esportiva.

Infantil Roda i Adopta Un Gos Abandonat ‘AUPA’. L’objectiu era establir empatia amb els gossos abandonats perquè tinguen consciència i els jugadors del planter valoren primer la possibilitat d’adoptar i descartar la de comprar. S’han realitzat les següents accions: anar al centre, visitar un centre veterinari on es tracten a aquests animals, desfilada al Bioparc amb els animals del centre, visita amb un ensinistrador de gossos i exhibició, passeig amb ensinistradors i que aprenguessen a passejar, treball amb un ensinistrador sobre com educar un gos.