La ciutat de Castelló ha sigut pionera en l’enseyança de l’equitació als més menuts, a través del Poni Club de Castelló i de Paddocks Azahar.

L’any 1995 es va crear la primera Escola Municipal d’Equitació d’Espanya, la qual amb la col·laboració del Patronat d’Esports ha sigut un referent durant dues dècades per a altres ciutats i capitals, en promocionar l’equitació bàsica a l’abast de totes les classes socials, i en especial les més desfavorides.

L’escola d’equitació que promou el Patronat d’Esports està a càrrec del Poni Club de Castelló, el qual s’encarrega de realitzar les classes, amb la participació de tres monitors i tres ajudants, tots ells titolats.

Tal i com expliquen des del club castellonenc, «es tracta d’una activitat diferent a altres esports, la qual té sempre molta acceptació». Així, al llarg de cada curs escolar es realitzen tres cursos trimestrals, els quals quasi sempre esgoten les places ofertades, unes 70 per cada trimestre que es realitza.

Les classes estan dirigides a xiquetes i xiquets d’edats compreses entre els 8 i els 12 anys i es realitzen dues classes per setmana, amb sis grups d’entre 6 i 9 alumnes, els quals es reparteixen de dimarts a divendres, uns de 17.30 a 18.30 hores i els altres de 18.30 a 19.30 hores.

En aqueste sessions els joves reben equitació bàsica, aprenent a conéixer millor el cavall i també el pas, el trot i el galop. Els més menuts aprenen amb ponis més xicotets, i la resta d’alumnes es van distribuint en grups segons el seu nivell d’aprenentatge.

Es tracta de cursos trimestrals molt econòmics, amb un preu de només 40,60 euros tot el trimestre, i per a continuar després cal formar part del Poni Club. De fet, habitualment en torn a un 10% dels participants s’incorporen al club castellonenc.