Bruno Soriano, Mario Gaspar, Jaume Costa, Manu Trigueros i Rodrigo Hernández. Tots ells van passar per la Cantera Grogueta i en l’actualitat triomfen en el primer equip del Villarreal. El camí no és fàcil, requereix constància i sacrifici per part dels jugadors, però també és fonamental la tasca de la Secretaria Tècnica de Futbol Base, un departament integrat en l’organigrama del club. El seu principal objectiu consisteix en captar i canalitzar talent per les categories inferiors, amb el propòsit que les joves promeses, que fan els primers tocs en els camps de la Ciutat Esportiva, acaben defensant al Submarí tots els diumenges a l’Estadi de la Ceràmica.

Xarxa de CAÇATALENTS // El Villarreal CF compta amb una àmplia xarxa de caçatalents. 23 professionals repartits per tot el territori nacional s’encarreguen de fer un seguiment als joves futbolistes que despunten en equips de tot Espanya. L’àrea de captació és la base d’un llarg procés. En aquesta fase, l’anticipació és un factor diferencial. Detectar un talent precoç en un sector tan competitiu et atorga més opcions de signar als joves més prometedors del panorama nacional.

Els ‘scouters’, grans coneixedors del futbol base i experts en les seues determinades àrees d’influència, estan en continu contacte amb la Secretaria Tècnica de Futbol base. A més, realitzen detallats informes dels prometedors futbolistes. Aquests expliquen les condicions i qualitats dels jugadors, destacant els seus punts forts i també les parcel·les en les que compten amb marge de millora per al futur.

Prossegueix el seguiment // Un cop rebuts els informes de la xarxa d’observadors, la Secretaria Tècnica estudia els estudia i sotmet als joves analitzats a un procés de preselecció, decidint quins jugadors s’adapten més a les necessitats dels diferents conjunts del club. Conclòs aquest pas, comença l’acció.

Els membres de la Secretaria Tècnica de Futbol Base del Submarí es desplacen per tot Espanya per assistir a diversos enfrontaments en què participen els jugadors preseleccionats. Aquells que interessen a l’entitat ‘grogueta’ per reforçar els seus conjunts de futbol base.

Malgrat que el Villarreal compta amb equips formats per xiquets de fins a cinc anys, la Secretaria Tècnica de Futbol Base centra els seus recursos en signar joves promeses per nodrir els equips aleví, infantil, cadet, juvenil i per als dos filials grocs. Cal destacar que els professionals d’aquest departament treballen per planificar la temporada futura, detectant les necessitats dels equips que conformen la Cantera Grogueta amb antelació, amb el propòsit de signar jugadors que reforcen les diferents plantilles del futbol base groc. La competència és gran, amb clubs de la talla de Reial Madrid o Barcelona.

presa de contacte // Tenint ja clara la voluntat d’incorporar a un determinat jugador, la Secretaria Tècnica de Futbol Base es posa en contacte amb l’entorn de la jove promesa, traslladant-li la proposta d’unir-se al futbol base del Villarreal. En aquest primer acostament se li transmet a la família i al mateix futbolista l’interès del club per signar al prometedor jugador i es concerta una visita a la Ciutat Esportiva perquè coneguen les instal·lacions i el ‘modus operandi’ de la Pedrera Grogueta, a la que l’alimentació, l’ensenyament en valors i els estudis adquireixen una importància transcendental.

El Villarreal és un club que aposta decididament pel futbol base. Per això, el treball de les desenes de tècnics que conformen la Pedrera Grogueta compta amb el màxim suport de l’entitat groga. De fet, no és estrany que la directiva vegi partits del futbol base cada cap de setmana.

Nou tripulant per al Submarí // Transmès l’interès del club, el jugador i la seua família són els que han de sospesar la decisió de recalar al Villarreal. En cas d’acceptar la proposta del Submarí, el prometedor futbolista podrà allotjar-se en la completa residència amb què compta el club, que alberga a quasi un centenar de joves procedents de tots els racons d’Espanya. Jugadors que somien i tindran que treballar molt dur per arribar al primer equip del Villarreal CF.