Aquest mes els servicis tècnics municipals han conclòs els informes econòmics de l’any 2016. Aquest informes avalen un romanent de tresoreria de vora 1,3 milions; i el que és més important, el compliment del pla econòmic financer. Aquest PEF era necessari per recuperar la bona senda econòmica després dels desajustos pressupostaris dels anys 2013 i 2014 (últims anys de la anterior legislatura).

Com ha sigut possible aquest canvi? Son diferents factors, xicotetes inversions i per damunt de tot una gestió ‘a futur’ el que ens ha ajudat a poder dur-ho endavant. Una de les primeres mesures que adoptà aquest equip de govern fou la reducció de salaris dels polítics. No podem ajustar la ciutadania si nosaltres no som els primers. Amb aquest ajust, Nules financià l’aportació municipal al pla Xarxa Llibres, sent dels primers municipis de la provincià en acollir-se.

Altre punt ha consistit en la regularització de les concessions administratives, i ara tots els locals públics han regularitzat els contrats amb l’Ajuntament.

Renegociació de contrats com el control de vertits a la red d’aigües han suposat una reducció del preu del contrat de vora 70.000€ a vora 33.000€. I la inversió en sistemes d’eficiència energètica suposarà un estalvi de 18.000€ en la factura de la llum en els edificis públics. Sense contar la inversió del projecte europeu a la piscina municipal de Nules que pot suposar un estalvi de 20.000€ en energia.

No sols hem invertit en l’eficiència energètica sinó en contrats de millora de les instal·lacions públiques. La nova gestió de les marquesines per al transport urbà ha suposat una inversió en material nou, restauració del que ja estava i neteja del mobiliari valorada en uns 20.000€. I no sols ha sigut a cost zero per a l’Ajuntament sinó que a més ingressarem 150 euros a l’any per la concessió.

Aquesta primera fase d’ajust econòmic ha suposat el estalviar diners per a invertir-los en altres partides o millores.

Altre aspecte que hem tingut que revisar han sigut les taxes que cobra l’Ajuntament. El més pol·lèmic ha sigut regular els preus a l’IPC actual, que en alguns casos la pujada ha suposat 5 cèntims. Però el que millor resultat ha donat no és aquest aspecte sinó el control sobre el pagament. És a dir, controlar que qui té que pagar efectivament pague. Aquest Ajuntament ha portat uns anys sense el control de les obres, el pagament de les taxes vinculades a l’obra i la no penalització de la evasió del pagament. Obrar sense llicencia et sortia debades. Des que hem invertit 1.200 euros en un nou sistema de control a més de canvis organitzatius en el departament de’Inspecció, els serveis econòmics de l’Ajuntament valoren en 25.000€ els ingressos per llicències.