Un any més, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, des del Grup Socialista volem manifestar el nostre més ferm compromís amb les dones víctimes de la violència de gènere. Un compromís actiu dia a dia, perquè per a eradicar la violència es requerix el compromís individual i col·lectiu durant tots els dies de l’any. La lluita contra la violència que s’exerceix cap a les dones, ha de ser una prioritat que ens obliga a tota la societat en el seu conjunt. Una obligació que li correspon en primera instància als governs i administracions en el marc de les seues corresponents competències.

arrels

La violència de gènere afona les seues arrels en la històrica desigualtat que han tingut i encara continuen tenint les dones, com a conseqüència del patriarcat existent en les nostres societats, per això és fonamental abordar la seua eradicació des de les polítiques d’igualtat, des del feminisme, per afavorir una cultura de la igualtat front a una cultura de la submissió.

llei orgànica

Al nostre país disposem d’un marc legislatiu a través de la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, també de lleis autonòmiques en la majoria de les comunitats autònomes i recentment ha sigut aprovat pel Congrés dels Diputats el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere.

No es podrà avançar en l’eradicació de la violència i en l’atenció específica a les dones, si no s’establixen els mecanismes de coordinació necessaris entre les diferents administracions i institucions amb responsabilitat en la matèria, i dotant a les distintes administracions dels recursos econòmics i del personal especialitzat adequats.

resposta integral

En la resposta integral, les administracions locals són una peça clau i juguen un paper fonamental. Els ajuntaments com a institució més pròxima a la ciutadania i a les necessitats socials, suposen el primer estament en la prevenció així com en l’atenció a través d’informació, assessorament, protecció i acompanyament a les víctimes.

És imprescindible dotar de nou als ajuntaments de les seues competències en matèria d’igualtat. És necessari i imprescindible comptar amb les estructures municipals i la seua implicació en la lluita contra la violència de gènere, i per a això és fonamental dotar-los de recursos adequats.

nou protocol

A Nules, la Regidoria de Igualtat està plenament involucrada amb aquesta problemàtica. S’ha aprovat el protocol de protecció a les víctimes de la Policia Local VIOGEN i hem creat el Consell d’Igualtat per l’Educació juntament amb els centres educatius per previndre aquestes conductes en la joventut.

Aquest mes es farà promocio a Nules dels Espais Lliures de violència de gènere.