La Magdalena de l’any 1989, Sant Roro eixia per primera vegada a la balconada de l’Ajuntament per convocar als milers de persones congregades a la plaça Major a una nit màgica: «El que no me conega no podrà gaudir dels efluvis celestials», va clamar davant un públic atònit. Hui, 30 anys després, pocs són els que no el coneixen i els que no es deixen seduir per un espectacle frenètic que forma part, per dret propi, de la programació de les festes de la Magdalena. En efecte, la Nit Màgica compleix 30 anys aquest 2019, un temps en què el muntatge s’ha hagut de reinventar i d’adaptar constantment a les noves necessitats.

I és que tot i que la proposta artística i els personatges siguen els mateixos, aquella Nit Màgica té poc a veure amb la que podran gaudir castellonencs que este dimarts de Magdalena s’acosten a la plaça Cardona Vives. El primer gran canvi que va viure l’espectacle va ser la modificació del seu recorregut. D’un primer itinerari circular pels carrers més cèntrics amb inici i final en la plaça Major, es va passar, en pocs anys i amb alguna variació, al traçat actual. I és que la massiva afluència d’un públic que va acollir amb entusiasme la proposta des dels seus inicis, dificultava el pas i comprometia la seguretat dels participants.

De 15 a 100 ‘dimonis’

Paral•lelament al creixement del públic, l’espectacle també es va fer més gran. Així, dels 15 artistes que participaven en les primeres edicions, entre dimonis i músics, hem passat a les més de 100 persones que hui en dia acompanyen a Sant Roro. Este creixement ha sigut possible gràcies a la col•laboració d’entitats com la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, colla El Cepet, Colla del Rei Barbut o la Fundació Moros d’Alqueria.

Altre gran canvi, que s’ha fet més evident durant els últims anys ve motivat per, sobre tot, el desenvolupament de la tecnologia. La Nit Màgica va suposar un treball conjunt entre els directors de Xarxa Teatre, Leandre Escamilla i Nel•lo Vilanova, i el pirotècnic Pasqual Martí per tal de recuperar elements festius que havien caigut en desús, com els bous de foc o les antigues estructures pirotècniques de fusta. D’un treball manual -eren els propis actors de Xarxa Teatre qui anaven encenent les faroles durant el seu recorregut- s’ha passat a la seqüenciació digital de molts dels elements que dispara la Pirotècnia Peñarroja. Igualment, la plataforma elevadora des de la qual Sant Roro marca el inici de l’espectacle o les ambientacions de llum en la part final de l’espectacle, són incorporacions que hem anat veient amb el pas dels anys.

Finalment, l’espectacle s’ha hagut d’adaptar a les noves reglamentacions en matèria de seguretat, especialment des de l’entrada en vigor, a finals del 2015, de la Instrucció Tècnica Complementària nº 18. En este sentit, els canvis van ser dobles. D’una banda, es van reforçar les mesures de seguretat i ampliar les distàncies entre els elements pirotècnics que contempla la legislació i el públic. D’altra banda, tots els dimonis van passar per l’acadèmia per tal de convalidar o acreditar la seua formació en matèria pirotècnica. Evidentment, tots els actors de Xarxa Teatre ja comptaven amb una formació que s’ha ampliat a totes les persones que participen en l’espectacle.

Amb tots els canvis que s’han produït al llarg dels anys i amb moltes sorpreses per celebrar els 30 anys d’espectacle i el 75é aniversari de les Festes de la Magdalena, Xarxa Teatre tornarà este dimarts amb el compromís intacte de convocar al poble de Castelló a una nova Nit Màgica Especial Magdalena.