Bones festes! Per molts anys, i reconeixements, encara més! Sempre solem deixar per al final del missatge els bons desitjos. En les felicitacions d’aniversari, Nadal, natalicis o qualsevol altra data especial, com ho és la celebració de la setmana gran castellonenca, de la nostra Magdalena. Per això vull començar pel final el text que subscric en estes línies a Mediterráneo. Vull arrancar per eixe missatge carregat de bons desitjos -que enguany intensifica l’acabada d’estrenar declaració BIC per a la nostra Romeria- i que dirigisc cap a l’ànima d’esta festa. Cap al divers entramat de col•lectius i els milers de rostres anònims que la convertixen en realitat, en un fet palpable, viu, latent, any rere any.

Per això, incidisc: Bones festes, Castelló! Per molts anys més! Vaja per davant este desig. Perquè el dia és arribat. Perquè la Magdalena 2017 esclata en els nostres carrers amb el noble propòsit de traslladar a l’asfalt eixa combinació única d’alegria, respecte, diversitat, amor per les nostres arrels, convivència i aires de renovació. Eixos que portarà este mateix any un esperat congrés magdalener que ajudarà a definir, entre tots i totes, el futur de la festa.

Tinc l’enorme honor de viure per segona vegada esta tornada als orígens castellonencs com a alcaldessa. Recorde que l’any passat, en estes mateixes pàgines, parlava de la meua imminent estrena magdalenera al capdavant de l’Ajuntament com un somni fet realitat que afrontava amb responsabilitat i les millors expectatives. Dotze mesos després, continue parlant de somnis. Perquè poder implicar-me en la festa des d’este costat continua sent un somni preciós. I continue afrontant el repte des de la responsabilitat i l’optimisme, convençuda que els nou dies que filen la nostra festa més internacional serviran per a unir i mostrar al món les bondats de la nostra ciutat, acollidora i dinàmica, i per a desplegar un ampli ventall d’oportunitats que arribe a tota la ciutadania. La Magdalena és riquesa, progrés, tradició i innovació. És cultura, història, simbolisme, emoció. Mai hem de perdre eixa perspectiva.

Un BIC cap al Castell Vell

No podria triar. Ni vull fer-ho. Quasi 300 actes esguiten de vida el programa de la Magdalena 2017. Però potser enguany mereix un senyal més que especial, com ja anunciava, la nostra Romeria de les Canyes, que per primera vegada ens guiarà cap al Castell Vell sota la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC) concedida fa a penes dos setmanes pel Consell.

Per la seua força i càrrega simbòlica en l’imaginari col•lectiu destaquen a més en l’agenda magdalenera el costumista Pregó, l’Encesa de Gaiates, custòdies de la llum antiga; els homenatges a Jaume I i Na Violant d’Hongria; l’Ofrena a la Mare de Déu del Lledó… Però també les múltiples desfilades d’animació i música que doten del millor ambient els carrers. I les revetles i concerts; les mascletaes, que marquen el ritme de cada jornada; els moments de trobada en els hostals. I això no seria possible sense el treball, braç a braç, del món de la festa, a què donen pols gaiates, colles, Junta i Patronat de Festes i associacions culturals, però també veïns, visitants, artistes, músics i teixit empresarial.

Amb esta voràgine de cites festeres; amb l’alé que proporciona este nou reconeixement BIC per a una de les naus almirall de la festa i amb la primavera a les portes, la Magdalena 2017 no pot tindre un millor començament. Que l’harmonia brille en estos nou dies perquè la setmana gran tinga, també, el més bonic dels finals.