Al llarg de la història de les nostres festes fundacionals, i no solament en els 75 anys de la seua estructura actual, els carros engalanats han sigut un dels elements que ens han acompanyat durant els dies grans de la nostra ciutat a la Magdalena.

La història dels carros, o carromatos com solen o solien dir-se comunament, es remunta a l’aparició dels carros triomfals que s’adornaven antigament, i que posteriorment van començar a utilitzar-se pels castellonencs per a realitzar la Romeria fins a l’ermita de la Magdalena. Llavors eren carros de fusta tirats per tracció animal.

Anys més tard, i ja en les festes de la Magdalena dels nou dies, els carros engalanats van cobrar major presència, ja que eren moltes les famílies i grups d’amics que adornaven els seus remolcs amb canyís, branques de taronger o amb palmes, en els primers anys encara tirats amb animals, i posteriorment amb vehicles de tracció a motor normalment motocultors o tractors agrícoles, per a gaudir de les festes, per a pujar a l’ermita i també per a participar en actes com el Pregó o el Pregó Infantil.

Molts eren els que van començar a treballar mes en els seus carros per a preparar-los i construir-los per a simular estampes típiques de les nostres festes o la nostra ciutat, com a recreacions d’oficis, edificis o ermites de Castelló, fins i tot les mítiques torres de la refineria del Grau.

Obres d’art sobre rodes

En la dècada dels anys 80, la participació dels carros engalanats estava totalment instaurada en les festes i donada la facilitat que hi havia llavors per a poder participar en tots els actes i en la seua circulació pels nostres carrers, la presència dels carros es va fer molt notòria i popular.

Entrada ja la dècada dels 90, i amb la creació de la Federació de Colles de Castelló en 1993, la presència dels carromatos en les colles es va fer molt popular, i es va decidir començar a regular els carros, tant l’estètica com el número d’ells per a la seua participació en els actes oficials de les Festes de la Magdalena. El nombre de carros engalanats dins de la Federació de Colles va créixer fins a superar àmpliament el centenar actual, en concret aquesta edició seran 120 els carros que circularan pels nostres carrers.

Any rere any, els carros engalanats s’han convertit en vertaderes obres d’art mòbils, i hui en dia, ja no només són remolcs amb tractors, sinó furgonetes, camions i camionetes modificats amb representacions espectaculars treballades fins a l’últim detall que representen els edificis més emblemàtics de Castelló, com Lledó, la Magdalena o Sant Roc, o les alqueries de tota mena típiques de la nostra horta.

Cada any se celebra la Mostra de Vehícles Engarlandats, que permet mostrar a tota la ciutat el treball que realitzen les colles en la construcció dels seus carros, i de forma bianual celebrem el Concurs de Vehícles Engarlandats que premia als millors carros de cada edició.

Des que les colles van començar a construir els carros per a gaudir de la setmana de festes, van augmentar la presència d’aquests no solament en actes com la Romeria, Tornà o el Pregó Infantil, sinó que es van utilitzar per a poder desplaçar-se per tota la nostra ciutat durant els nou dies de festa i moltes ho van utilitzar com cau propi, podent acudir als diferents punts de trobada de festa de Castelló amb ells.

Una aposta

En l’actualitat, i gràcies a l’aposta ferma de la Federació de Colles, ha augmentat la presència dels carros engalanats en diferents actes de les nostres festes, a més de la Romeria i la Tornà amb tots els carros engalanats, el Pregó Infantil, la Caravana a la mascletà juntament amb les comissions de sector, la Mostra de Carros al parc Ribalta, o la Desfilada d’Animació de Colles, també formen part de les celebracions de la resta de l’any i fora de la Magdalena, com en els festes de carrer, acompanyant a gaiates en les seues presentacions o en els festes de Sant Pere del Grau.

Lamentablement, hui dia, els carros han perdut la llibertat de moviments de la qual gaudien fins fa uns pocs anys a la nostra ciutat durant els dies de les Festes de la Magdalena i que els permetia circular amb llibertat individualment a causa de les restriccions imposades a la seua circulació per part de les autoritats, i davant aquestes restriccions es va decidir crear un programa d’actes de carros pel qual poden circular per la ciutat i assistir a les mascletas, castells i altres actes acompanyats per la policia local tots els carros junts en comitiva, cosa que no agrada a tots però que ens permet dins de les normes actuals, continuar circulant amb els carros engalanats per la nostra ciutat.

És el preu a pagar per la modernitat i les normatives que ens regeixen, cada dia més restrictives per a tot a les festes. Fa anys, qualsevol podia tindre un carromato, engalanar-ho per a les festes de la Magdalena i participar lliurement en les nostres festes, sense tanta restricció ni burocràcia. Serà per això que en el cas dels carros engalanats, potser és veritat això que diuen que cualquier tiempo pasado fue mejor.

*President Federació de Colles de Castelló