Fa dos anys, en la primera Magdalena de la Junta de Festes presidida per Juanvi Bellido, els responsables de l’àrea de programació van proposar a Xarxa Teatre la intenció de donar-li un nou aire als actes d’animació que es celebren durant la setmana festiva. D’alguna forma, la nova Junta volia tornar a dinamitzar el centre de la ciutat com a escenari principal de les festes fundacionals. Així, a més d’actes ja consolidats com el Tombacarrers i la Desfilada Internacional d’Animació, es programarien espectacles estàtics en diferents punts del centre, s’ampliaria l’activitat a barris como el Raval Universitari i s’apostaria per una nova desfilada amb 5 itineraris diferents. Com que la música és també animació, El Festival Internacional de Música de Festa s’integraria també en un nou certamen amb entitat pròpia. Era l’any 2015 i el Festival d’Animació i Música de la Magdalena FAMM! es va convertir en la gran novetat de la programació festera.

Al sí de la companyia Xarxa Teatre vam acollir la proposta amb doble entusiasme. D’una banda, com a companyia professional, se’ns tornava a oferir la possibilitat de participar en la creació d’un nou festival, tal i com va ocórrer fa ja dues dècades amb el Circus. I és que, per als professionals de les arts de carrer, poques satisfaccions igualen a la d’haver ajudat a impulsar actes que cada any congreguen a milers de persones a la teua ciutat. D’altra banda, el naixement del FAMM! implicava també una aposta per l’animació i pel teatre en espais oberts com a vehicle per dinamitzar una festa que, venint de la tradició, necessita de nous elements per renovar-se cada any.

La creació del FAMM! guarda similituds (en objectius i filosofia) amb l’impuls que a començaments dels anys 90 van viure les festes de la Magdalena. Fruit d’aquella empenta es van recuperar actes emblemàtics com l’Enfarolà i es van crear propostes innovadores com el Tombacarrers, una desfilada que, des de la companyia Xarxa Teatre, hem tingut la sort de coordinar des de la seua primera edició. Molts d’aquells actes han perdurat en el temps i amb els anys s’han sumat nous projectes que han ajudat a que les festes de la Magdalena siguen més obertes, més democràtiques i més animades. Eixe és precisament un dels tres característiques de les nostres festes fundacionals. La convivència entre els actes i els elements més tradicionals i emblemàtics amb d’altres que, apostant per la qualitat, conviden a viure la festa al carrer ha ajudat de forma decisiva a que la Magdalena siga una festa coneguda pel seu caràcter obert fora de les nostres fronteres.

Ideari propi

Per tots estos motius, esta setmana els integrants de Xarxa Teatre tornarem a eixir al carrer amb personatges que ja formen part de l’ideari magdalener. En esta nova aventura no estarem sols.

Ens acompanyaran els integrants de la resta de companyies. Unes, de diferents punts d’Espanya -com Actua Produccions i els seus gegants; Todozancos i els personatges de Mediterranius; El Sidral i la seua Caracola, Traüt Espectacles i el seu original Criceto; Maracaibo amb La Tribu del Drac; i K de Kalle amb Klimatolocos--,

i d’altres països com França

-atenció a la companyia Albedo i els seus Tonys. Però sobretot, ens acompanyaran els milers de persones de totes les edats que cada any eixen al carrer amb la voluntat de deixar-se sorprendre. Per això, tornarem a cridar: Llarga vida al FAMM!.