El 16 de març de 1998 Pep Callau eixia a l’escenari de la plaça Santa Clara. Estava a punt de protagonitzar l’espectacle inaugural d’un nou festival, en el si de les festes de la Magdalena, amb l’objectiu de dur el incipient moviment del nou circ a la ciutat de Castelló. El Festival Internacional de Nou Circ Magdalena Circus fa 20 anys, un temps en què el festival ha viscut una evolució constant sempre de la mà d’un públic fidel; i un temps en què els veïns de Castelló han aprés que el circ era quelcom més, molt més, que els pallassos de la tele. Tortell Poltrona, una de les personalitats fonamentals del nou circ europeu, sempre ha dit que «el circ que jo conec, sols pot existir com a poesia». I no és casualitat que el clown català siga un dels artistes predilectes d’un festival en el qual el circ esdevé també teatre, dansa, música, i per què no, escola.

Durant uns dies a l’any, Castelló compta amb el seu propi campament de circ. No té carpes, ni caravanes, ni animals, però sí una personalitat pròpia que sorprèn fins i tot a les companyies. Pots tractar d’explicar-li per telèfon a un artista de Finlàndia les peculiaritats del festival i les d’una ciutat que durant 9 dius viu literalment al carrer, però de segur que per a d’ells, la realitat supera àmpliament la ficció: l’expectació entre un públic que fa cua hores abans de començar la representació, la quantitat de xiquets que només entén el circ des de la primera fila... i els coets, sempre els coets. De nou Tortell, home d’acció i fundador del col•lectiu Pallassos Sense Fronteres, explicava mig de broma que és quasi més difícil concentrar-se al Magdalena Circus que a alguns bolos fets a Bòsnia.

Ja consolidat

En estos 20 anys i amb les seues peculiaritats, el festival s’ha consolidat dins de la programació oficial de les festes de la Magdalena. Ha fet riure i ha sorprès, però també ens ha ajudat a conèixer una xicoteta part de cultures llunyanes. I és que entre les gairebé 150 companyies que han participat durant este temps al festival, algunes ens han visitat de països com Xina, Canadà, Rússia, Finlàndia, Brasil, Argentina, Xile, Egipte, Dinamarca, França, Anglaterra i un llarg etcètera. Com també ha permès les companyies locals emergents, compartir escenaris amb artistes que han trepitjat les pistes més prestigioses del món.

El festival sempre ha mantingut una coherència artística durant quasi dues dècades que ha possibilitat que els millors clowns i les millors companyies de circ del país hagen actuat a Castelló. A més de Tortell trobem clowns com Claret Clown, Marcel Gros o el recordat Joan Montañés ‘Monti’, mims com Leandre Ribera i companyies com Circo Imperfecto, Los 2 Play o La Industrial Teatrera. La llista és molt extensa i continuarà augmentant a partir d’aquest dilluns, dia 20 de març.

La conductora del festival serà aquest any, en esta ocasió, la clown i mim catalana Cristina Solé que anirà donant pas a les set companyies i artistes presents al Magdalena Circus 2017, que són La Banda de Otro (Andalusia), Shakti Olaizola (País Basc), Fakir Testa (Catalunya), Martín Samanna (Argentina), Paula Basso (Argentina), Edu Manazas (Aragó ) i Kambahiota (Madrid).