LSSRqalcaldessa de la ciutat i terme de Castelló té hui la satisfacció de fer saber al veïnat: Que ja el dia és arribat de la nostra Madalena, i desitjant siga plena de goig pur i verdader convoca al poble sancer a traure l’amor de pena. Són els primers versos del Pregó de Bernat Artola que demà, dissabte de vespra de la festa, entonarà José Antonio Lázaro, el pregoner de les festes de la Magdalena 2019, les de la 75ª edició, «honors» que comparteix amb Hugo Gómez, qui exercirà dilluns de pregoner infantil, cantant les gloses de Vicent Pau Serra al Pregó dels Xiquets.

Ambdos, sequiers de la ciutat i terme de Castelló, porten les festes de Castelló a la sang i al sentiment. Un, el major, «aragonés al 100% per naixement i castellonenc de cor al 100%», com va dir ja el 2010 la seua filla Mª Paz, l’any del reu regnat a la Magdalena. El menut, al si d’una família de «gaiata de tota la vida», està «nerviós, pero honorat, orgullós i emocionat», cantant de tonadeta el Pregó Infantil allà on va.

José Antonio Lázaro es de Terol, pero s’asentà amb els seus pares a Castelló «als 13 anys». «Ací he fet arrels, d’ací és la meua dona, Mari Ángeles, i ací han nascut les meues filles Pilar i Mª Paz, portant sempre els noms d’Aragó i Castelló arreu del món», diu. I així és, ja jubilat, en la seua vessant de cantaor de jotes, per tot Aragó i l’exterior, després d’estudiar Jota i Folclore a Saragossa i Cant i Solfeig als conservatoris de Castelló i València.

President del Centro Aragonés de Castellón i de la Federación de Comunidades Aragonesas en el Exterior, es sent «castellonenc d’adopció», sent «el de Castelló» allà on va. Conta que l’alcaldessa, Amparo Marco, li va comunicar l’honor dient-li: «Bona tarde, me pot cantar una jota?». «I després, sense saber qui era, li vaig contestar que cobrava per aixó, i, rectificant, li vaig donar les gràcies i que per la seua educació li cantaré gratis. La sorpresa vingué quan em va dir que millor li cantés a la alcaldessa de la ciutat i terme de Castelló. Pura emoció», diu.

Vinculat a les gaiates, a la Germandat dels Cavallers i «desde fa 40 anys al Pregó de Castelló», ell, tenor, espera ja que arribe el dia de la festa, la vespra, per a «contar la història, en la que m’he capbuçat per a viure’la». I per la gent de la festa. «Amb ells he aprés que els castellonencs estimen la seua història, que també és la meua, en eixa fundació on la figura del rei aragonés Jaime I és i serà protagonista». «Castelló i Aragó van sempre amb mí», diu.

Als nou anys, Hugo Sanz ho viu d’una altra manera. Conta que Marco li preguntà si era «el pistolero més ràpid del riu Millars» i, sense saber qui era, li va dir que «sí, per supost». «És una responsabilitat». Estudiant de 4t al Liceo de Castelló, els companys li demanen que recite el Pregó Infantil «per a no fer classe», i ell, templat, l’assaja una i una altra vegada. «Ja està», diu. Els seus pares, Sara Alberto y Alberto Gómez, tenen vinculació amb la gaiata 9 la 17, on van ser madrina y president, respectivament. «Hugo és 100% de la festa», explica.