President de la Junta de Festes des del 2015, Juanvi Bellido (Castelló, 1963) afronta l’organització de la seua tercera setmana gran amb ambició i «ganes de créixer». Té clares les festes que es mereix Castelló

-«les millors del món», diu-- i està ja armant l’arquitectura que ja ha completat el gran edifici de la setmana gran de la capital amb la que es va presentar

-i guanyar- les eleccions. «El nostre programa està cumplit ja al 75%, és un orgull», assenyala.

-Dos anys ja al front de la Junta, i el tercer aquest 2018. Ens fa un balanç del que s’ha fet i ens avança el que vindrà?

--S’ha fet molt. Crec que hem donat una volta de 180 graus a les festes, creixent i innovant en molts aspectes i fent-les més internacionals. Gairebé hem aconseguit plasmar vuit de cada 10 propostes i, de l’A a la Z, encara en queden per fer. Idees? Hi han, però ja per al 2019. Ara estan en stand-by, perque afrontem un nou repte a la setmana gran que demà arranca. Quan començarem ens van titllar de bojos, per voler una Ofrena en dos parts, i ara és un èxit. I volem anar més enllà, i fer-la en dos dies, com València. I amb el FAMM!, el mateix. I ara és una de les atraccions de la setmana gran, que anirà a més. O el canvi del Coso a Blasco Ibáñez, la nova desfilada de les colles, el trenet a les 19 gaiates, i més reconeixements a la gent de la festa... A més, el 2019 es compleixen 75 anys de les festes de la Magdalena i serà especial, molt intens.

-Moltes novetats, en una setmana gran que creix en actes... i també en pressupost?

--La Junta, com a ens organitzador de les festes, ens acoplem al pressupost que ens marca el Patronat. I amb això juguem. Clar que es poden fer, i les fem. Tenim, per a la Magdalena, uns 1,6 milions, que són més que l’any passat, però també entren més qüestions internes del Patronat. Està clar que, com diuen, quant més sucre més dolç, i amb més diners es podrien portar, per exemple, actuacions de més nivell.

-A la Junta ha hagut molts canvis en tres anys. Ja hi ha estabilitat?

--Ha sigut gràcies als diferents equips de la Junta que tenim estes festes, dels que varem començar i els que s’han anat incorporant. Canvis? Sí. Estar a la Junta és estima a la festa, però no som professionals, i cada u té una circumstància. A tots, gràcies.

-És partidari de les actuacions de pagament? Ara són gratuïtes.

--La gratuitat dels actes és una de les característiques de la festa de Castelló, però sí que soc partidari de cobrar entrada en una o dos coses especials, d’alt nivell, amb una entrada simbòlica de 5 a 15 euros, Ara, el que ens passa és que no hi ha gairebé artistes de gira, o no tenim prou diners o són artistes que no volen actuar gratis... I volem que, a Castelló, terra de festivals, la Magdalena musical siga un espai de trovada dels joves de tots els estils. Pensem que cara al 2019 podriem tirar-ho endavant els dos dissabtes. No obstant, és un debat obert.

-Amb quines festes es trobaràn els castellonencs?

--Primer, i importantíssim, ens trobarem amb uns dies bons de Magdalena, si es compleix l’avanç climatològic, que ja ens assegura una participació màxima i la gent al carrer, amb 260 actes en nou dies, tradicionals i populars... i també innovadors. Són unes festes per a tots.