Castelló està de festa. I ho està oficialment des de demà, dia de l’Inici, amb la mascletà més joiosa de l’any, que dispararà la Pirotècnia Hermanos Fernández de Murcia, fins al proper diumenge, el del Vítol!, en nou dies per a gaudir de 260 actes matí, tarde i nit. La Junta ha ordenat un programa coral, plural y divers, molt distribuït per la ciutat, combinant els actes emblemàtics i tradicionals amb innovació i canvis continuus any rere any que caminen cap a la consolidació de la setmana fundacional de Castelló.

Es tracta, com l’ha definit la regidora i presidenta del Patronat de Festes, Sara Usó, d’una agenda «per a tots els públics». Fins a l’11 de març, Castelló es tenyeix de festa major, per honorar les seues tradicions, el seu orgull de genealogia, pero, sobre tot, per celebrar que ja el dia és arribat de la nostra Magdalena, una de les frases més repetides estos dies.

Pregó, Romeria de les Canyes, Tornà, Desfilada de Gaiates, Encesa, Ofrena a la Mare de Déu del Lledó i Vítol conformen la columna vertebral d’un llibret que aquest any té com a reines a Carla Bernat i Lucía Burguete, joia i il.lusió màxima per al 2018, al costat de les seues dames de la ciutat i les madrines i presidents dels 19 sectors de la ciutat, que, tots junts, fan la festa més gran.

Entre les novetats, s’incorpora el Festival Magdalena Romàntica, divendres a la plaça Major amb Parrandboleros i Jacaranda. Aquesta oferta musical se suma a concerts d’artistes de renom com David Bustamante, David Otero, Zoo o La Raíz, a més de l’Amstel Fest, amb La Casa Azul, Elyella y Proyecto B, i la programació de la Colla del Rei Barbut i Bacalao.

I què seria la Magdalena sense la pòlvora? Des del dilluns es combinen el XXIV Concurs de Mascletaes i el VIII Festival Internacional de Pirotècnia, al recinte del camí d’Almalafa, amb participació parisina, la primera internacional en 16 anys. No faltaran la popular Nit Màgica, a càrrec de Xarxa Teatre, ni la tradicional Enfarolà del Campanar del Fadrí, que omplirà de llum, foc i fum la nit, amb els correfocs.

El FAMM! ambientarà els carrers de Castelló amb la millor música internacional amb més de 30 bandes, agrupacions i companyies, entre les quals destaquen Liviana & Banovcanka Chobi Orchestra, d’Eslovàquia; Siroki, de Bòsnia i Hercegovina; a més de la banda castrense Fanfarre de la Police Cantonale Baudoise, de Lausana (Suïssa); o les gaites dels escocesos Stow Borders Pipe Band i l’animació de Maracaibo Teatre i Todozancos, entre uns altres, en la desfilada del FAMM!. A més, els Germans Moreno, els Barlou, Contaminando Sonrisas o José Ferreas & Isidro Silveira arrancaran aplaudiments en Hort dels Corders amb una nova edició del Magdalena Circus. El Tombacarrers o el Coso Multicolor no faltaran a la seua cita anual amb la Magdalena.