Prop de 800 voluntaris s’han mobilitzat a la Comunitat Valenciana per a frenar la catàstrofe ambiental que suposa la basuraleza, l’abandó de residus en entorns naturals. Així, la segona edició de la campanya 1m2 per la naturalesa, la gran recollida col·laborativa nacional per a alliberar la naturalesa de fem posada en marxa per SEO/BirdLife — l’ONG ambiental degana a Espanya— en aliança amb Ecoembes, ha batut rècord de participació gràcies als herois que han dedicat el seu temps per a netejar els entorns naturals del país el passat cap de setmana.

Gràcies a cada un dels «HéroesLIBERA», la iniciativa s’ha pogut desenvolupar de forma simultània en 36 punts de la Comunitat Valenciana. Entre altres, s’han realitzat recollides en espais de gran valor ecològic com la ruta verda de Benicàssim, o la serra de Santa Pola, el cap d’Hortes i la platja de Sant Gabriel, a Alacant, o les platges Els Peisets i de Pucol, en València. Així mateix, diferents empreses com Indra, Axa, Iberdrola, P&G i Speedo, van voler sumar esforços organitzant punts de recollida de basuraleza en el Parc Natural castellonenc del Desert de les Palmes, així com els parcs de l’Albufera, del Túria i la Serra Calderona, a més de la Zepa Canyissers.

Més de 400 punts a tot el país

A nivell nacional, més de 10.700 voluntaris van eixir al camp per a realitzar neteges en més de 400 punts. Amb esta xifra, s’ha batut rècord de participació respecte a la primera edició, duplicant el nombre de persones que han alliberat de basuraleza un espai natural al nostre territori.

En esta convocatòria, a més, s’han comptat amb l’ajuda d’entitats socials com la Fundació Limne; AC Falla La Vila; Posidonia Ecosports; Spain Busseig; Feel Alacant; Associació Cultural Falla Plaça Mare Nostrum; Associació Ankana o Océanidas, que ha col·laborat amb la creació de 24 punts de neteja de fons marins. Amb això, s’aprecia la preocupació per la problemàtica de la basuraleza en certs entorns i posa de manifest que entre tots es pot donar solució a esta catàstrofe sigil·losa. La Fundació Reina Sofía també ha volgut unir-se en la difusió i suport de la campanya i en la resta d’activitats de LIBERA. Cal destacar també que en esta segona edició s’han sumat els empleats de moltes empreses, que han alliberat de basuraleza 100 espais del país.

Amb la campanya 1m2 per la naturalesa, LIBERA busca unir tots els ciutadans i conscienciar-los sobre la importància de mantindre nets els nostres ecosistemes. Així, pretén posar a la societat en contacte directe amb el greu problema que suposa la basuraleza per al planeta, fent-los veure la necessitat d’actuar per a conservar l’entorn.

«Que en un dia aconseguim eixir al camp més de 10.000 persones per a llevar el que mai hauria d’haver arribat ací és emocionant. L’adequada gestió dels residus comença per un mateix i només podem caminar cap a una economia circular per a preservar el manteniment dels nostres recursos naturals. Estem molt contents amb la resposta ciutadana, d’empreses i administracions que estan prenent consciència per a resoldre el problema de la basuraleza», ha assegurat Asunción Ruiz, directora executiva de SEO/BirdLife.

Amb este tipus d’iniciatives es demostra que amb la col·laboració de tots és possible mantenir nets els ecosistemes del nostre país.